PzP: Samo tranziciona Vlada može organizovati prve fer izbore u istoriji Crne Gore

Glavni odbor PzP je za Direktora partije danas izabrao Dejana Vujisića, koji je kao vršilac dužnosti i do sada obavljao tu funkciju
10 komentar(a)
Pokret za promjene, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pokret za promjene, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.10.2014. 17:05h

Rezultati svih dosadašnjih izbora su nelegitimni, jer su nastali kao posljedica pritisaka, ucjena, kupovine glasova, zloupotreba javnih fondova i izbornih krađa, koje provode režimske partije, konstatovao je Glavni odbor Pokreta za promjene usvajajući Manifest PzP, "strateški dokumenta o pravcima političkog djelovanja u uslovima duboke krize u kojoj se Crna Gora trenutno nalazi".

GO te partije je na današnjoj sjednici jednoglasno zaključio da je "vlast koja je dobijena na takav način nesporno protivustavna, i da ne postoji nikakva mogućnost održavanja slobodnih i fer izbora, dogod te izbore bude organizovao jednopartijski režim DPS, SDP i BS".

Glavni odbor PzP je jednoglasno podržao zaključak Predsjedništva PzP da samo tranziciona Vlada sastavljena od svih relevantnih političkih subjekata može organizovati prve fer i demokratske izbore u istoriji Crne Gore, navodi seu saopštenju partije.

GO PzP je jednoglasno ocijenio da aktuelni režim nema kapacitet da provede neophodne reforme.

"Zbog toga je već zaustavljen proces NATO integracija, a zbog istih razloga postoji ozbiljna prijetnja da i proces EU integracija bude uskoro suspendovan. Imajući u vidu i krajnje nepovoljne ekonomske parametre, GO PzP je jednoglasno zaključio da se država Crna Gora nalazi u ozbiljnoj i dubokoj strukturnoj krizi, koja zahtijeva hitno političko djelovanje svih patriotskih snaga", navodi se u saopštenju.

GO PzP je podržao predlog strateškog djelovanja partije, koji je u Manifestu PzP predložilo Predsjedništvo PzP, a koji polazi od činjenice da nema reformi bez demokratije, a da demokratski ambijent nije moguć dogod DPS/SDP/BS ima monopol na organizaciju i kontrolu izbornog procesa. GO PzP je jednoglasno podržao odluku Predsjedništva da se u Skupštini CG pokrene pitanje povjerenja aktuelnoj Vladi CG, i da se preduzmu neophodni koraci u pravcu formiranja tranzicione vlade koja će organizovati prve fer i demokratske izbore u našoj istoriji.

GO PzP je jednoglasno podržao zaključak Predsjedništva o odlučnosti da se, u cilju izvlačenja zemlje iz duboke krize, projektovani politički ciljevi trebaju ostvariti svim demokratskim sredstvima, uključujući I vaninstitucionalne i vanparlamentarne oblike građanskog otpora.

GO je jednoglasan u ocijeni da PzP, kao osnivač DF-a, očekuje da Demokratski front, kao iskaz najšireg reformskog konsenzusa na crnogorskoj opozicionoj sceni, bude stožer okupljanja svih istinskih antirežimskih, demokratskih snaga i proreformskih struktura. DF je pozvan i sposoban da artikuliše i objedini svu demokratsku energiju u cilju izvlačenja države Crne Gore iz duboke krize u koju su je uvele DSP/SDP/BS.

GO PzP je danas prihvatio i predlog Predsjedništva PzP o sastavu nekonstituisanih partijskih organa i izabrao ih jednoglasno. Pored Nadzornog odbora i Statutarne komisije, Glavni odbor PzP je za Direktora partije danas izabrao Dejana Vujisića, koji je kao vršilac dužnosti i do sada obavljao tu funkciju.

Bonus video: