Veljović zna "tajnu" o Stankoviću

Što se tiče vrijednosti moje imovine i osnova kako sam je stekao, svaki građanin je može provjeriti uvidom u moje imovinske kartone, podnesene svake godine Komisiji za sprečavanje sukoba interesa”, kazao je Stanković
426 pregleda 23 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Vijesti
Ivica Stanković, Foto: Vijesti
Ažurirano: 10.10.2014. 15:42h

Čim je sjeo u fotelju vrhovnog tužioca Ivicu Stankovića je dočekala aktuelizovana priča o navodnoj korumpiranosti, otvorena prije sedam godina izjavom tadašnjeg direktora policije Veselina Veljovića.

Tužioca je juče prozvao Velizar Kaluđerović, poslanik SNP-a koja je većinski podržala izbor Stankovića, zatraživši da obavijesti javnost o imovini stečenoj tokom sudijskog mandata i ocjenjujući da je „neophodno ispitivanje navoda o njegovoj korumpiranosti“. Kaluđerović je poziv uputio i na adresu predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, i Veljovića. Od bivšeg šefa policije je zatražio da kaže na koje sudije je mislio kada je prije nekoliko godina na zatvorenoj sjednici Odbora za bezbjednost saopštio da ga je stid od toga šta rade i da li je Stanković među njima.

Uz ogradu da novog VDT doživljava kao “osobu od punog ličnog i profesionalnog integriteta”, poslanik SNP-a je naveo da je „čuo informacije i ocjene“ da je on sklon korupciji i da je takvim radnjama za vrijeme sudijskog mandata stekao vrijednu imovinu. Reagujući na to, Stanković je pozvao Kaluđerovića da saopšti šta zna. “Pozivam uvaženog poslanika da kaže javno koje su to optužbe za korupciju

"Poslanik neka kaže koje su to optužbe za korupciju” koje je on navodno 'čuo'. Što se tiče vrijednosti moje imovine i osnova kako sam je stekao, svaki građanin je može provjeriti uvidom u moje imovinske kartone, podnesene svake godine Komisiji za sprečavanje sukoba interesa”, kazao je Stanković "Vijestima". On je podsjetio Kaluđerovića da je “kao odgovoran poslanik bio obavezan prema građanima i kolegama da eventualne sumnje iznese prethodna četiri mjeseca od kada traje konkurs za VDT-a”.

Veselin Veljović je 2007. rekao da policijske istrage opstruiraju neke sudije i advokati. „Vijesti“ su tada objavile da je na sjednici Odbora za bezbjednost pomenuo tadašnje sudije Stankovića, Radovana Mandića i Ratka Vukotića. Veljović je poslije demantovao da je pominjao Vukotića. Prilikom saslušanja na Odboru za politički sistem, Stanković je u julu objasnio da je Veljovića tužio i da “postupak nije potvrdio tu spekulaciju”. On je podsjetio da je policija organ otkrivanja, a istražni sudija samostalan u djelovanju, i da ni u jednom slučaju nije bilo prilike da opstruira njih rad.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević juče je podržao predlog Kaluđerovića, navodeći da oni nijesu glasali za Stankovića jer je “tužilac previše važna funkcija da bi to bio neko oko koga postoje kontroverze”. “On nije prošao tekst integriteta, mi sumnjamo u njega. Ranije smo predlagali reizbor svih sudija i tužilaca kako bi se provjerila njihova imovina, ali je to odbijeno”, rekao je Medojević.

Ima dva stana, jedan ostavio bivšoj

U imovinskom kartonu Ivice Stankovića piše da ima stan od 124 kvadrata, kupljen na kredit, u kome živi njegova bivša supruga, a koji je zaveden kao nepodijeljena imovina. Upisan je i stan od 78 kvadrata, što se poklapa sa podacima katastra. Međutim, od 2005, kada je počeo da prijavljuje imovinu, njegovo imovno stanje se mijenjalo jer je naslijedio, a zatim prodao polovinu roditeljskog stana i podruma od 106 kvadrata. Od toga je zaradio 57.000 eura, piše na sajtu Komisije za sprečavanje sukoba interesa. Stankovićevi sinovi su bez nekretnina, a bivša supruga ima stan u Budvi.

Bonus video: