Drobnič: Svi konci u rukama država kandidata

Prema Drobničevim riječima, poruka Junkera ne bi smjela da bude shvaćena da uskoro neće biti proširenja i da nema svrhe da se pokuša napraviti što više
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2014. 13:36h

Članovi Odbora za evropske integracije iz vladajuće stranke ocijenili su da Izvještaj Evropske komisije pokazuje napredak Crne Gore, dok opozicija smatra da je nepovoljniji nego prošle godine.

Na sjednici tog skupštinskog tijela, šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Mitja Drobnič predstavio je Izvještaj EK o napretku Crne Gore.

On je, komentarišući navode predsjednika EK Žan Klod Junkera, koji je saopštio da narednih pet godina neće biti proširenja Unije, rekao da to nije loša poruka za države kandidate.

"Junker je iznio činjenicu, koja se može lako opravdati i shvatiti. Proces ratifikacije pregovora o pristupanju traje otprilike godinu i po dana, i postavlja se pitanje da li neka od država kandidata može da završi pregovore i ispuni sve kriterijume u preostalom razdoblju od tri i po godine", naveo je Drobnič.

Prema njegovim riječima, poruka Junkera ne bi smjela da bude shvaćena da uskoro neće biti proširenja i da nema svrhe da se pokuša napraviti što više.

"Mislim da su još svi konci u rukama država kandidata, i one mogu da utiču na brzinu procesa integracija i brzinu ispunjavanja uslova za članstvo", kazao je Drobnič.

On je rekao da ne priznaje umor od proširenja, ocijenjujući da se više radi o zabrinutosti država članica da se kroz proširenje unose problemi u EU.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Koča Pavlović, rekao je da od države zavisi brzina kojom će Crna Gora doći do pozicije punopravnog člana EU.

"Kao posledica te činjenice, moramo konstatovati da Crna Gora narednih pet godina, kao nijedna druga država sa zapadnog Balkana, neće biti uzeta u razmatranje za punopravno članstvo, zbog odsustva rezultata koji je evodentan u Izvještaju", smatra on.

Pavlović je rekao da Crna Gora neće biti uzeta u razmatranje za pridruženje EU, jer, kako je naveo, nije ponudila konkretne rezultate u ključnim poglavljima.

"Izvještaj je predstavljen bez napretka, a moja percepcija je da se može nazvati Izvještaj o nazatku, jer je stanje danas u odnosu na oktobar prošle godine mnogo gore u ključnim oblastima", naveo je on.

Prema riječima Pavlovića, Izvještaj je gori zbog osustva političke volje u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, izborne krađe, stanja u pravosuđu.

Obrad Stanišić iz Demokratske partije socijalista rekao da Izvještaj o napretku Crne Gore sve institucije ozbiljno shvataju, kao dokument koji je dobronamjeran.

"Uvjeren sam da priča o nepostojanju političke volje u Crnoj Gori od zvaničnika Crne Gore više ne pije vodu. Mislim da su tu priču najviše demantovali zvaničnici iz EU, prije svega komesar za proširenje, Štefan File", kazao je Stanišić.

On smatra da svi zajedno treba da uporno rade i da ono što je u Izvještaju označeno da nije dovoljno, treba da bude realizovano, a ono što je dobro treba da bude unaprijeđeno.

Prema riječima Stanišića, ohrabruje priča da će se pregovori između EU i Crne Gore intenzivirati, navodeći da to znači da nikakvih sumnji ni pretpostavki nema da će doći do zastoja pregovora.

„Nešto što se intenzivira znači da smo na dobrom putu i da treba da i dalje nastavimo da nam taj put bude što kraći i efikasniji, da stignemo standarde civilizovane Evrope, to je nama cilj“, poručio je on.

Poslanik DPS-a, Srđa Popović, kazao je da Izvještaj ne vidi kao odsustvo napretka, već kao napredak u Crnoj Gori.

"Ne znam do kada će opozicija da gleda sve crno i ne može da vidi bijelo, možda im trebaju naočare, ali meni je drago što nas Evropa ne gleda očima kako to radi opozicija u Crnoj Gori", naveo je on.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović, ocijenio je da je Izvještaj realan, navodeći da je taj dokument bolji i kvalitetniji nego prethodni i da ukazuje na stvari koje su činjenične i sa kojima Crna Gora treba da se izbori.

"Ono što je najznačajnija stavka ovog Izvještaja je vraćanje na političke kriterijume iz Kopenhagena. To je nešto što bi trebalo da zabrine svakog dobronamjernog građanina Crne Gore-da neko konstatuje da ima zluopotreba u izbornom procesu, je vraćanje na kopenhaške kriterijume", smatra on.

Predsjednik Odbora Slaven Radunović pitao je Drobniča da mu pojasni šta znači klauzula bilansa.

Drobnič je kazao da je Izvještaj neutralan u smislu pohvala ili kritika, navodeći da svrha tog dokumenta nije da pokazuje prstom na bilo koju instituciju šta nije urađeno, nego pokušava što više da bude faktički".

„Izvještaj, kroz preciznost, pokušava da državi kandidatu oredi neke prioritete“, objasnio je on.

Govoreći o klauzuli bilansa, Drobnič je objasnio da ona znači da ukoliko dođe do raskoraka između napretka u vezi vladavine prava i na području ostalih 33 poglavlja, onda se mogu pregovori usporiti ili zaustaviti dok se ne osigura odgovarajući napredak na polju vladavine prava.

"Klauzula o ravnoteži nije aktivirana, ona postoji u pregovaračkom okviru, i države članice su rekle da će odrediti dalje svoje odluke za otvaranje poglavlja, nakon debate o Izvještaju o napretku. Ta debata se sada vodi", rekao je Drobnič.

Galerija

Bonus video: