Možemo i mi da prekinemo pregovore sa EU, a ne samo oni sa nama

Đukanović kazao da Vlada borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala smatra važnom obavezom države, dodajući da je neizbor vrhovnog državnog tužioca do sada presudno uticao na kvalitet tog procesa
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.10.2014. 17:09h

Premijer Milo Đukanović indirektno je danas saopštio da i Crna Gora može, ako želi, da prekine pregovore sa Evropskom Unijom, pozivajući se na primjer Islanda.

"Klauzula o neravnoteži je nešto što do sada nije bilo upisano u pregovaračke okvire, ali je postojalo. Sjetite se, Hrvatska nije imala tu ugovornu klauzulu, ali je imala suspenziju pregovora. Dakle, EK kao jedan od partnera uvijek ima taj mehanizam da odustane od pregovora ukoliko vidi da jedna zemlja kandidat ne ide dovoljno dobro. Takođe, zemlja kandidat ima pravo, kao što je to Island uradio, da kaže izvinite, meni se više ovo društvo ne dopada. Tako da to je rekao bih suština jednog partnerskog procesa kakav je proces pregovora između EU i zemlje kandidata. To nije nešto čime treba plašiti, posebno ne Crnu Goru. Crna Gora i dalje, rekao bih, vrlo odgovorno predvodi proces pristupanja EU zemalja Zapadnog Balkana. Mislim da smo napravili odlične iskorake u svim poglavljima, uključujući i vladavinu prava. Naravno, svjesni smo da smo prošli manji dio puta i vrlo smo spremni da na tragu i sugestija koje smo dobili od naših partnera dalje unapređujemo kvalitet i dinamiku tog procesa", rekao je Đukanović....

Za vladavinu prava neophodno više investicija iz EU

Izdašnije investicije iz Evropske unije (EU) preduslov su za vladavinu prava i razvoj demokratije u Crnoj Gori i drugim državama regiona, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

Prema njegovim riječima, Izvještaj je notirao napredak Crne Gore u svim oblastima i dao određene preporuke i sugestije kako bi trebalo ubuduće raditi na planu dostizanja potrebnog kvaliteta i dinamike reformi.

Đukanović je, na svečanosti povodom početka izgradnje nove zgrade Telenora, podsjetio da je izvještaj evidentirao napredak u ispunjavanju ekonomskih i političkih kriterijuma i u pogledu sposobnosti države da realizuje obaveze predviđene pregovaračkim poglavljima.

"Kada su u pitanju preporuke, one su dragocjene svim kreatorima i realizatorima politike, da dobiju vjerodostojan i dobronamjeran partnerski pogled sa strane, koji pomaže da objektiviziramo kvalitet onoga što smo uradili, a posebno da objektivno pročitamo koje su predstojeće, ne male obaveze u sljedećim dionicama pridruživanja EU", naveo je Đukanović.

On je podsjetio da je vladavina prava ključna tema pregovaračkog procesa sa Crnom Gorom i drugim državama.

"To nije iznenađujuće, jer i bez bilo čije sugestije znamo da je vladavina prava jedno od najvažnijih pitanja daljeg ekonomskog i demokratskog napretka svake države i regiona u cjelini", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to nije autonomno i jedino pitanje.

"Koliko je vladavina prava važna za ekonomski i demokratski razvoj, toliko je ekonomski razvoj važan preduslov za vladavinu prava", pojasnio je Đukanović.

Ne treba, kako je naveo, objašnjavati da je među zasposlenim ljudima lakše dokazivati vladavinu prava, nego među onima koji nijesu riješili svoja egzistencijalna pitanja.

Đukanović je kazao da je EU u pravu kada insistira na tome da države regiona moraju ispuniti sve kriterijume u pogledu vladavine prava.

"Ali, jednako vjerujem da će EK i zemlje članice pravilno razumjeti apel koji dolazi sa svih adresa iz regiona, počev od Crne Gore, da EU mora kreirati dodatni i izdašniji investicioni okvir koji će pomoći zemljama regiona da savladamo to teško nasljeđe ekonomskog zaostajanja, prije svega u pogledu nedostatnosti naše infrastrukture", naveo je on.

To su, smatra Đukanović, pitanja koje ne može riješiti nijedna zemlja pojedinačno.

"A bez njihovog rješavanja nema otvaranja radnih mjesta, pa onda nema ni kvalitetne vladavije prava ni razvoja demokratije", naglasio je Đukanović.

On je kazao da Vlada borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala smatra važnom obavezom države, dodajući da je neizbor vrhovnog državnog tužioca do sada presudno uticao na kvalitet tog procesa.

"Sada smo kompletirali institucionalnu infrastrukturu i, uz ono što smo prethodno uradili na usaglašavanju pravni sistem Crne Gore sa pravnom tekovinom EU, stvorili uslove da pokažemo da nema osnova sumnjama da li je Vlada spremna i da li ima političke volje da se uhvati u koštac sa tim problemom", poručio je Đukanović.

Komentarišući da EK u Izvještaju podsjeća na klauzulu o balansu, on je kazao da je ta klauzula ugrađena u model pregovora počev od Crne Gore, i da je sada dio tekovine pregovaračkog okvira sa zemljama kandidatima.

"Ta klauzula do sada nije bila upisana u pregovaračke okvire, ali je postojala. EK uvijek ima taj mehanizam da odustane od pregovora ako vidi da jedna zemlja ne ide dovoljno dobro. To je suština partnerskog procesa kakav je proces pregovora između EU i zemlje kandidata, i to nije nešto čime treba nekoga, posebno ne Crnu Goru", naglasio je Đukanović.

Na pitanje da li će ocjene iz Izvještaja uticati na personalne promjene u Vladi, on je rekao da su preporuke EK "svakako važni imputi da bi, kao premijer, razmislio o organizacionoj strukturi i personalnom sastavu Vlade koja će biti posvećena realizaciji tih prioriteta".

Na pitanje kako će se on i Vlada odnijeti prema sugestiji EK da "treba prestati sa zastrašivanjem novinara", Đukanović je kazao da u njoj nije prepoznao nikakvu sugestiju ni Vladi, ni sebi.

"Nije Vlada, a ni ja lično, ni do sada na bilo koji način ugrožavala slobodu medija, naprotiv", naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, država je uradila sve da medijima obezbijedi nesmetani rad.

Bonus video: