Kaluđerović: Ispitati da li je Stanković podložan korupciji

"Od lica koje doživljavam kao osobu od punog integriteta, čuo sam informacije i ocjene da je Ivica Stanković osoba sklona korupciji, koja je, upravo koruptivnim radnjama u obavljanju sudijske funkcije, stekla imovinu velike vrijednosti"
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2014. 09:59h

Poslanik Socijalističke narodne paritije (SNP) Velizar Kaluđerović je pozvao izabranog Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da javnost Crne Gore bez odlaganja obavijesti o cjelokupnoj imovini koju je sticao i stekao tokom obavljanja sudijske funkcije, kao i načinu i osnovu njenog sticanja.

"Dan nakon sjednice Glavnog odbora SNP Crne Gore na kojoj smo zauzeli politički stav da treba glasati za izbor VDT-a, od lica koje doživljavam kao osobu od punog ličnog i profesionalnog integriteta, čuo sam informacije i ocjene da je Ivica Stanković osoba sklona korupciji, koja je, upravo koruptivnim radnjama u obavljanju sudijske funkcije, stekla imovinu velike vrijednosti. Ako su informacije koje sam čuo makar i djelimično tačne, Crna Gora je u velikom problemu. Imam u vidu da je VDT na čelu državnog organa čija je ustavna i zakonska nadležnost da goni učinioce krivičnih i drugih kažnjivih djela, kao i da je VDT hijerarhijski nadređen svim ostalim nosiocima tužilačke funkcije u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Kaluđerovića.

On je dodao da su najveći problemi crnogorskog društva korupcija i organizovani kriminal, koje dodatno potencira i najnoviji Izvještaj o napretku Evropske unije.

Kaluđerović je naveo da ne postoji nikakva realna nada da Državno tužilaštvo kao ključni državni organ u obračunu sa korupcijom i organizovanim kriminalom, "može uspješno voditi osoba koja je, eventualno, koruptivnim radnjama i sama počinilac krivičnih djela".

"Takođe, javno pozivam dugogodišnju predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore i bivšu VDT Vesnu Medenicu da javno saopšti da li je imala i da li ima saznanja da je Ivica Stanković kao nosilac sudijske funkcije bio podložan korupciji. Pozivam i bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića da javnost upozna kakva su njegova saznanja sa pozicije bivšeg direktora Uprave policije o Stankoviću, kao i na koje nosioce sudijske funkcije je mislio kada je prije nekoliko godina na zatvorenoj sjednici Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore saopštio da ga je stid od toga što rade pojedine sudije", navodi se u saopštenju.

Kaluđerović je naveo da smatram da je u interesu sveukupnog napretka Crne Gore, a i Stankovića lično, da se odmah rasčiste prethodno navedena pitanja i dileme.

"Zato, pored onih koje sam pojedinačno nominovao, pozivam i cjelokupnu demokratsku javnost da se intenzivno uključi u ovu problematiku kako bi pomogla da se činjenicama ili potvrdi, ili otkloni sumnja da je izabrani VDT sklon korupciji", zaključio je Kaluđerović.

Bonus video: