Danas izbor VDT: Milić pogurao Stankovića, Bečić protiv

0 komentar(a)
Parlament Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Parlament Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.10.2014. 07:12h

Socijalistička narodna partija (SNP) podržala je kandidata Tužilačkog savjeta za vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića na predlog predsjednika partije Srđana Milića. Time je osigurala današnji izbor šefa tužilaštva, koje je u v.d. stanju već 18 mjeseci.

Stankoviću je potrebno 49 glasova, odnosno tropetinska većina, da bi bio izabran. Vladajuća koalicija, bez predstavnika albanskih partija, i SNP zajedno imaju 51 poslanika.

Nakon što je nekoliko članova zatražilo da GO SNP-a zauzme politički stav o izboru Stankovića, uslijedilo je nekoliko diskusija u kojima je Stanković pohvaljen, rekli su izvori “Vijesti”. Milić je nakon toga tražio da se glasa, sugerišući kolegama da podrže Stankovića. On je navodno istakao sjutrašnji izvještaj EK i važnost izbora VDT-a.

Prema jednom izvoru, lider SNP-a je pomenuo i da je Stanković ugledan u pravničkim krugovima, sa visokim stepenom potvrđenih presuda. Uprkos tome, nije sigurno da će poslanici Velizar Kaluđerović, Neven Gošović i Obrad Gojković glasati za Stankovića.

Nosilac liste SNP-a na izborima u Podgorici Aleksa Bečić rekao je sinoć televiziji “Vijesti da je iz “ličnih uvjerenja” glasao protiv podrške Stankoviću. “GO je obavezao poslanike o načinu glasanja za VDT. Odluka organa partije je obavezujuća, ali svako ima pravo da svoj lični odnos pokaže u demokratskom duhu, kao što sam ja,” rekao je on, potvrđujući da nije bio jedini koji se protivio odluci GO.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Sergej Sekulović smatra da je SNP pred kongres htio da se zvanično legitimiše kao partija koja se zalaže za ubrzanje evroatlantskih integracija na djelima, a ne samo retorički. Međutim, takav stav SNP nije pokazao prilikom ranijih pokušaja izbora VDT-a.

Glasao je protiv prvog kadidata Tužilačkog savjeta Branka Vučkovića, a zatim su minirali i izbor Gorana Rodića.

Poslanički klub Pozitivne jutros bi trebalo da zauzme stav oko podrške Stankoviću, koga među kolegama lično podržava jedino Azra Jasavić. Poslanici DF-a neće prisustvovati glasanju.

Da procesuira i ratne zločine

Potpredsjednik Skupštine i poslanik BS Suljo Mustafić potvrdio je da će ta partija glasati za Stankovića zbog važnosti izvještaja EK. ”Potreban nam je nepristrasan tužilac, koji će procesuirati korupciju i organizovani kriminal, ali i uhvatitit se u koštac sa ratnim zločinima. Za zločine 90-ih ne postoje pravosnažne presude zbog loših tužilačkih istraga,”rekao je Mustafić.

Bonus video: