Izvještaj EK o Crnoj Gori: Problem pravosuđe, pritisak na medije

U Izvještaju za Crnu Goru je rečeno da nema napretka u krupnim pitanjima poput pravosuđa
124 pregleda 7 komentar(a)
sud, presuda, Foto: Shutterstock.com
sud, presuda, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.10.2014. 20:55h

Razdvajanje države i politike, pritisci na medije i stanje u pravosuđu glavni su problemi Crne Gore na koje će biti ukazano u ovogodišnjem Izvještaju o napretku Evropske komisije (EK).

Pozivajući se na diplomatske izvore iz Brisela, beogradska agencija “Beta” objavila je da je za Crnu Goru rečeno da u pregovorima o članstvu sa Unijom ima napretka u poglavljima "gdje su mali izazovi", ali ne i u onim krupnim pitanjima poput pravosuđa.

Razdvajanje države i politike su, kako se navodi, izazovi za zvaničnu Podgoricu, dok mediji i dalje trpe veliki pritisak.

Brisel je time upozorio na problem izbornih zloupotreba i uticaja vladajuće koalicije na zapošljavanje u državnoj administraciji, što je kulminiralo aferom “Snimak”, kao i na jak politički uticaj na pravosuđe zbog kojeg su zasada izostale presude u slučajevima korupcije na visokom nivou.

Komisija je ponovo ukazala i na položaj nezavisnih medija, koji su mete napada i političkih i ekononomskih pritisaka. Evropska komisija objaviće u srijedu izveštaje o napretku za države Zapadnog Balkana, a prema navodima izvora “Bete”, Srbija se može nadati najboljim ocjenama iz Brisela.

Kako se navodi EK će od Beograda tražiti mjere za privredni oporavak i brže i kvalitetnije reforme pravosuđa i suzbijanja korupcije i kritikovati slabljenje slobode i nezavisnosti medija i sve veću autocenzuru.

Za Makedoniju je rečeno da je spor Skoplja i Atine i dalje nepremostiv problem, da su izraženi pritisci na medije kao i da treba razdvojiti srastanje države i stranake na vlasti.

Rečeno je i da je u Bosni i Hercegovini veoma komplikovana situacija i da Brisel nastoji da u cilju približavanja te zemlje Uniji, ustanovi kakva ravnoteža može da se uspostavi između uslova za evropsku integraciju i onoga što objektivno i realno jesu u stanju da sprovedu vlasti u BiH.

Zvaničnu Prištinu, kako se navodi, Brisel će upozoriti na manjak nezavisnosti i djelotvornosti pravosuđa, kao preduslovu za slamanje korupcije i organizovanog kriminala.

Bonus video: