Zvanično na čelu glavnog grada: Stijepović gradonačelnik Podgorice

Za Stijepovića je glasao 31 odbornik DPS-a i Socijaldemokratske partije
243 pregleda 53 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2014. 17:58h

Skupština Glavnog grada izabrala je danas funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Slavoljuba Stijepovića za gradonačelnika Podgorice.

Za Stijepovića je glasao 31 odbornik DPS-a i Socijaldemokratske partije. Prije glasanja, odbornici opozicije su napustili sjednicu.

Stijepović je nakon proglašenja kazao da će svaki građanin Podgorice, bio on iz centra ili sa periferije, biti prvi i najvažniji zadatak svakog dana njegovog mandata.

On je obećao da će voditi brigu o svakom dijelu grada i o svakom građaninu, počevši od najmlađih pa do najstarijih, te da neće zaboraviti ni one koji rade u sportu i kulturi.

“Ovo je prilika da sve odbornike i građane zamolim da sve podjele svake vrste ostavimo iza nas, da to što nas dijeli zaboravimo, ne samo za trenutak, nego za sva vremena, i da jedinstveno i složno od danas okrenemo novu stranicu u razvoju ovoga grada...”, kazao je Stijepović.

On je naglasio da će se truditi da Podgorica bude grad koji će privlačiti nove biznis ideje, posebno od mladih ljudi.

Odbornik Socijalističke narodne partije Vladimir Čađenović je kazao da Stijepović ni po čemu ne zaslužuje da bude gradonačelnik Podgorice, istakavši da ga je na tu poziciju preporučilo to što je vjerovatno najveći poslušnik premijera Mila Đukanovića.

Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta je kazala da je Stijepović politički apartčik, poslušan, te da mu je prvi posao u Ministarstvu prosvjete bio da da licencu Univerzitetu Donja Gorica.

"Ne mogu da očekujem ništa dobro, bojim se da će mnogo zažaliti za (Miomirom) Mugošom", kazala je Bošnjak.

Goran Radonjić (NOVA) je ocijenio da je Stijepović najbolji kandidat kojeg vladajuća koalicija ima, jer u svakom detalju pokazuje kakvi su svi oni zajedno.

Odbornik DF-a, Omer Šarkić, održao je minut ćutanja za, kako je rekao, sve do sad održane izbore u Crnoj Gori, ali i demokratiju i politički sistem, najavljujući da će podnijeti ostavku kada Stijepović bude i zvanično gradonačelnik.

“Prethodni minut ćutanja izražava moj stav prema, ne samo posljednjim, nego svim izborima održanim u Crnoj Gori. To je stav prema navodnoj demokratiji i višestranačju, kao i ovom izboru gradonačelnika. Ja ne želim u farsama da učestvujem i podnosim ostavku na mjesto odbornika”, kazao je Šarkić.

Odbornik DF-a, Vojo Vuletić, optužio je članove DPS-a i SDP-a da su prevaranti, a presjednika Skupštine Glavnog grada, Đorđija Suhuha, da je kupio stolicu na kojoj sjedi.

"Meni je sporno što vi sjedite tu. Birači vas nisu birali za to mjesto. Ja ove odbornike i vas smatram kriminalnom vlašću. Ja tvrdim da ste kupili svoje mandate“, poručio je Vuletić, na šta je Suhih odgovorio da svako ima pravo da kaže šta misli, objašnjavajući da je "demokratija dozvoliti ljudima da ne budu u pravu".

Predstavnici opozicije zamjerili su predsjedniku Skupštine i to što je sjednica zakazana na treći dan islamskog praznika Kurban Bajrama.

Odbornik DF-a, Omer Šarkić, kazao je da je prethodno uputio poziv da se sjednica odloži, ali mu, kako je kazao, niko nije izašao u susret.

On održavanje sjednice na praznik smatra diskriminacijom, a takvom stavu se pridružio i odbornik SNP-a, Kolja Ljuljduraj, kao i poslanica Pozitivne, Azra Jasavić.

Odbornik DPS-a, Nermin Abdić, kazao je da se, kao pripadnik islamske vjerosipovijesti, ne osjeća diskriminisano zbog održavanje sjednice tokom Bajrama.

"Profesionalno će se odnijeti prema pozivu da prisustvuje Paradi"

Stijepović je poručio da će se prema pozivu organizatora da prisustvuje Povorci ponosa odnijeti profesionalno, nakon što ga uprava Glavnog grada zvanično dobije.

"Organizatori tog skupa imaju svoje demokratsko pravo da i na taj način pokažu šta misle. Kad dobijemo i zvanično poziv u upravi Glavnog grada veoma ćemo se profesionalno i domaćinski odnijeti prema tom pozivu", kazao je Stijepović novinarima nakon sjednice Skupštine Glavnog grada.

Upitan da, kao sad već bivši ministar prosvjete, prokomentariše prisustvo profesora Velibora Džomića na otvaranju Ravnogorskog parka, Stijepović je rekao da on i njegova partija i koalicija baštine tradiciju antifašizma.

"Zato svako bavljenje ili, ne daj bože, povampirenje fašizma nije dobro i ja lično i moja politika smo to uvijek osuđivali i radićemno tako i ubuduće", rekao je Stijepović.

Stijepovićeva biografija

Stijepović je rođen 2. maja 1959. godine u Titogradu, gdje je završio Pravni fakultet.

Član je Predsjedništva i Glavnog odbora DPS-a.

Stijepović je od 1991. godine do kraja 1996. godine bio je pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja, nakon čega je naredne dvije godine bio ministar bez portfelja.

Od 1998. do 2001. godine bio je ministar sporta, od jula 2001. do januara 2003. godine sekretar Republičkog sekretarijata za sport, a od 2003. do novembra 2006. godine bio je na čelu Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Od novembra 2006. do juna 2009. godine bio je potpredsjednik Skupštine Crne Gore, a narednu godinu ponovo je bio ministar bez portfelja.

Od aprila 2010. godine Stijepović je na čelu Ministarstva prosvjete.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Galerija

Bonus video: