Kontrolno saslušanje više ministara do 5. novembra

Kontrolno saslušanje povodom višemilionskih ugovora za pravne i konsultantske usluge koje je plaćala Elektroprivreda (EPCG), u zavisnosti od obaveza članova tog skupštinskog tijela, biće održano najkasnije do 5. novembra
66 pregleda 1 komentar(a)
Odbor za antikorupciju, Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Odbor za antikorupciju, Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.10.2014. 12:12h

Skupštinski Odbor za antikorupciju održaće kontrolno saslušanje ministara ekonomije i finansija, Vladimira Kavarića i Radoja Žugića, kao i direktora Direkcije za javne nabavke, Mersada Mujevića, najkasnije do 5. novembra.

Predsjednik Odbora i poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović, saopštio je da će kontrolno saslušanje povodom višemilionskih ugovora za pravne i konsultantske usluge koje je plaćala Elektroprivreda (EPCG), u zavisnosti od obaveza članova tog skupštinskog tijela, biti održano do 20. oktobra, odnosno najkasnije do 5. novembra.

„To zavisi od obaveza članova Odbora. Nastojaćemo da saslušanje održimo do 20. oktobra, ali ako ne bude moglo, onda najkasnije do 5. novembra“, rekao je Bulatović.

Termin konsultativnog saslušanje će, kako je dodao, biti precizno dogovoren sa članovima Odbora i Vlade. Odbor je u julu donio odluku da se održi kontrolno saslušanje i tražio da mu subjekti do 5. septembra dostave izvještaje.

Bulatović je saopštio da je EPCG, preko Kavarića, dostavila svoje viđenje povodom teme, ali da to nije uradio Mujević, zbog čega će mu biti upućen dopis da to uradi.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, koju je podnio inicijativu za kontrolno saslušanje, tražio je da se odredi datum i da se ne čeka izvještaj Mujevića.

„Ovdje se radi o 15 miliona eura koje je EPCG platila za savjetodavne i pravne usluge, to je pet miliona eura godišnje“, rekao je Bojanić.

Odbor je razmatrao i inicijativu radnika nikšićkog Montavar-Metalca da se obavi kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade, Vujice Lazovića, ministra ekonomije, Vladimira Kavarića i predsjednika Komisije za kontrolu državne pomoći, Mitra Bajčete, koji su, kako tvrde, svojim nečinjenjem doveli u to preduzeće u postojeću situaciju.

Oni su tražili i da Odbor za antikorupciju sasluša vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, Veselina Vučkovića i direktora Uprave policije, Slavka Stojanovića, kako bi se utvrdilo dokle se stiglo sa istragom u tom predmetu, gdje je nestao novac za pokretanje proizvodnje u Montavar Metalcu i ko je za to odgovoran.

Odbor za antikorupciju tražiće od Lazovića, Kavarića, Bajčete, Vučkovića i Stojanovića da u narednih 15 dana dostave informaciju u vezi sa podneskom radnika Metalca, kako bi to skupštinsko tijelo moglo da odlučuje o eventualnom konsultativnom saslušanju.

Radnici Metalca od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgrade Vlade tražeći isplatu 14 zaostalih zarada, povezivanje radnog staža za 33 mjeseca i obezbjeđivanje otpremnina. Oni su u petak, nakon devet dana, prekinuli štrajk glađu, jer su im predstavnici izvršne vlasti obećali pisane garancije da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond (IRF) je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona eura za koji je IRF izdao garanciju.

Obor za antikorupciju razmatrao je danas i inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za održavanje kontrolnog saslušanja Vučkovića i Stojanovića, zbog nedostatka rezultata u procesuiranju krivične prijave koju su radnici 29 privatizovanih preduzeća, zajedno sa tom nevladinom organizacijom, podnijeli u julu 2012. godine.

Odbor će tražiti od Vučkovića i Stojanovića da u narednih deset dana dostave informaciju o tome dokle se stiglo povodom krivične prijave, kako bi to skupštinsko tijelo moglo odlučiti o saslušanju.

Krivična prijava obuhvata slučajeve koji se odnose na preduzeća Imako, Mladost, “Špiro Dacić” i Lenka iz Bijelog Polja, Polimka Berane, Termovent Andrijevica, Šuplja stijena, Optel, Građevinar, “Velimir Jakić” i Ugostiteljstvo iz Pljevalja, Gornji Ibar, Ibarmond, Kristal, Dekor, Famod, Šumarsko preduzeće i Rotex iz Rožaja, Ski Centar Bjelasica Kolašin, Impregnacija drveta Kolašin, Ski centar Durmitor Žabljak, “Vukman Kruščić” Mojkovac, Obod, Trgopromet i Košuta sa Cetinja, Mljekara Podgorica, Riviera Kotor, Novi Prvoborac Herceg Novi i Livnica Nikšić.

Bonus video: