Mi smo država!

„Postoji više od 97.000 razloga zašto vlast mora da ode i zašto je neophodna temeljna promjena sistema“, poručeno je sa sinoćnjeg građanskog protesta u Podgorici
11165 pregleda 62 komentar(a)
Sinoć na protestu u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Sinoć na protestu u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2019. 09:38h

Deset hiljada građana, prema procjenama organizatora, zatražilo je sa sinoćnjeg protesta ostavke čelnih ljudi države i Tužilaštva i poručilo da je jedina institucija kojoj vjeruju „ulica“.

Sa protestnog okupljanja, koje je održano pod sloganom “97.000 odupri se”, zatražene su hitne i neopozive ostavke predsjednika države i Vlade, Mila Đukanovića i Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića, specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića i direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sretena Radonjića.

[FOTO] Pogledajte kako je bilo na građanskom protestu u Podgorici >>>

Građani, koji su nosili transparente “Mi smo država”, “Bez slobode nema države”, “Sloboda narodu - stop kriminalu”, “Milo, znaju li doma da si starleta?”, “Bunt”... su u protestnu šetnju krenuli ispred Vrhovnog državnog tužilaštva, i potom produžili pored institucija, prema kojima je protest i usmjeren - zgrada Centralne banke Crne Gore, Skupštine, Predsjednika i centrale Demokratske partije socijalista (DPS). Tokom protestne šetnje građani su skandirali „Milo, lopove“, „Svi na ulice“, „DPS lopovi“, „Ostavke, „Milo, lažove“... Na protestu, koji je organizovan povodom “glasnog ćutanja državnih institucija o aferi “Koverta”, bili su i brojni predstavnici opozicionih političkih partija.

Nekadašnji funkcioner Liberalnog saveza, Džemal Perović, je okupljenima ispred VDT-a poručio da kod vlasti nema „zdravog tkiva“, navodeći da je jedino zdravo tkivo u crnogorskom društvu na protestu.

„Treba li vama večeras da kažem razloge zašto treba da se odupremo? Treba li vama da kažem da su došli kao huligani jedne politike, uvukli Crnu Goru u rat, počinili ratne zločine, šverc, pljačkaške privatizacije i sve što znamo ovih 30 godina“, kazao je Perović.

On je predstavnicima vlasti poručio da se „stidimo njihovog bestida“, dok nas pljačkaju, varaju, prodaju i kupuju i „što je najtužnije, predstavljaju u svijetu“.

„Važno je da kažemo i Evropi da osjete ovaj naš stid, da znaju da ovdje žive normalni ljudi. Ne očekujemo od njih da nam oni utjeruju evropske vrijednosti. Mi ih imamo, demonstriramo ih ovdje večeras. Borimo se za ljudska prava, slobode, sigurnost i dostojanstvo... Od večeras, mi se namećemo kao partneri Evrope“, poručio je Perović.

Jedan od organizatora protesta, Jovan Gajević, je ispred zgrade Predsjednika, poručio „da je došlo krajnje vrijeme za akciju“.

„Mi smo normalni, a ne oni. Oni su ti koji nemaju nikakvog osjećaja za odgovornost i javni interes, a ne mi. Oni su ti koji nemaju pojma šta rade, a ne mi. Oni su ti koji lažu, rugaju se i brukaju sebe i državu u koju se kunu, a ne mi. Oni su ti koji nas kradu, a ne mi njih”, kazao je Gajević.

Ispred centrale DPS-a, Miloš Krivokapić, je poručio “da se moramo boriti za slobodu, jer naspram sebe imamo feudalni sistem“.

„Zar ste zaboravili da je Svetozar Marović priznao da je vođa kriminalne organizacije, a sad se liječi u beogradskim kafanama. Ispade u Crnoj Gori priznanje krivice najbolji pravni lijek. Je li to dokaz da se stvarnost ruga razumu i da je pravosuđe leš?“, kazao je Krivokapić.

On je istakao da, po sistemu “jedan radi, četvoro glasa”, ima preko 700 zaposlenih u Radio-televiziji Crne Gore, Željeznici, na stotine zaposlenih u Centralnoj banci, Vodovodu, Čistoći, Aerodromima, Elektroprivredi... Krivokapić je naglasio da postoji više od 97.000 razloga zašto vlast mora da ode i zašto je neophodna temeljna promjena sistema, uz promjenu vlasti.

Okupljenima se nakon povratka ispred VDT-a obratio Denis Mekić, koji je kazao da je režim doveo do propasti sjever Crne Gore, u čemu su im pomogli DPS “sateliti” - predstavnici Bošnjačke stranke i drugih “satelitskih partija”.

“Koliko god da nas bude sjutra u Baru, naredne subote u Ulici slobode... ne dajmo zaboraviti zašto ovo radimo. Neka znaju, danas nas je ovdje 10.000. Bićemo istrajni... Koliko god bude potrebno, vraćaćemo se našoj Ulici slobode”, kazao je Mekić.

Gajević: Tražimo da vođe odgovaraju za svoja djela

Gajević je istakao da predstavnicima vlasti toliko dobro idu zamjene teza, da se narod Crne Gore 30 godina pita da li je normalan.

“E, pa jesmo. Ali nećemo biti, ako ne iskoristimo ovu priliku da jednom za svagda promijenimo truli sistem u kom bacamo godine”, istakao je Gajević.

On je naglasio da protestanti traže da vođe odgovaraju za svoja djela “onako kako bi i svaki građanin morao po pravdi”:

“Možemo im dati samo onoliko koliko su zaslužili. Zaslužili su svi oni da nestanu iz našeg javnog života i prestanu da zagađuju društvo i da više nikad ne dobiju pravo da oduzmu slobodu bilo kojem građaninu”.

Zatražili pad kompletne vlasti

Sa protestnog skupa, koji su juče u Zeti organizovale Demokratska Crna Gora, Demos, Crnogorska partija, nezavisni intelektualci i slobodni građani, su, takođe, zatražene suštinske promjene u Agenciji za sprečavanje korupcije, Državnoj izbornoj komisiji, RTCG, Centralnoj banci, tužilaštvu i sudstvu.

“Tražimo pad kompletne izvršne vlasti zajedno sa diktatorom. Tek nakon toga možemo da pričamo o traženju modaliteta za poštene i slobodne lokalne, parlamentarne i predsjedničke izbore, i to sve u jednom danu”, poručio je lider Demokrata Aleksa Bečić.

On je sa protesta, kojemu je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, istakao da je “dosta Đukanovića, Barovića, Marovića, Mićunovića, namještenih suđenja, krvavih pločnika, prebijenih novinara i of-šor kompanija”.

Navodeći da se opozicija ne smije međusobno napadati, Bečić je poručio da je Đukanović satjeran u ćošak i da veliki demokratski građanski bunt ruši i njega i “bolesni sistem vrijednosti koji je uspostavio”.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kazao je da afera “Koverat” pokazuje nivo skorojevića koji su van pravne kontrole i van kontrole društva:

„Najstrašnije je što je afera „Koverat“ jedna lagana stvar u odnosu na sve ono što oni inače rade. Svi smo odgovorni jer se ovo može smatrati kao poraz cijelog društva. Želimo da vjerujemo da nisu svi u vlasti korumpirani, brzo će se vidjeti da li je tako. Institucije imaju samo jednu dilemu, da li brane zakone ili kriminal“.

Bonus video: