NA POZIV TAMOŠNJIH SRBA

Mandić i Đukanović borave na Kosovu

"Oni su obavili razgovore sa našim sunarodnicima u Orahovcu i Velikoj Hoči. U Orahovcu je obavljen sastanak sa liderima Srba iz tog mjesta"
84 pregleda 0 komentar(a)
Andrija Mandić, Milutin Đukanović, Foto: Nova srpska demokratija
Andrija Mandić, Milutin Đukanović, Foto: Nova srpska demokratija
31.01.2019. 09:58h

Predsjednik Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić i predsjednik Izvršnog odbora te partije Milutin Đukanović borave na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz ove partije.

"Oni tamo borave na poziv Srba sa Kosova i Metohije, koji nisu zaboravili da su Andrija Mandić i ljudi iz naše stranke uvijek bili uz njih kada je bilo teško, od 1999. godine, prilikom velikog pogroma 2004. godine, nelegalnog samoproglašenja države od strane albanskih vlasti u Prištini 2008. godine, pa sve do današnjih dana. Takođe, oni ne zaboravljaju i da je upravo politička stranka čiji je Andrija Mandić predsjednik, sa njim na čelu, pružila najsnažniji otpor priznanju lažne države Kosovo od strane crnogorskog režima", saopštili su iz Nove.

Mandić i Đukanović borave na Kosovu i Metohiji, zajedno sa kolegama iz DF-a, delegacijom Demokratske narodne partije koju čine njen predsjednik Milan Knežević, Milun Zogović i Vladislav Bojović i drugim političkim i kulturnim predstavnicima Srba iz Crne Gore,  poslanikom Goranom Danilovićem ispred UCG i Markom Milačićem ispred PCG, Jelicom Stojanović i Blažom Papovićem ispred Matice srpske u Crnoj Gori i Momom Vuksanovićem i Baćkom Milačićem ispred Srpskog nacionalnog savjeta. 

Andrija Mandić
Andrija Mandić

"Oni su obavili razgovore sa našim sunarodnicima u Orahovcu i Velikoj Hoči. U Orahovcu je obavljen sastanak sa liderima Srba iz tog mjesta. Takođe, Mandić i Đukanović bili su u posjeti tamošnjoj osnovnoj i srednjoj školi i sastali su se sa prosvjetnim radnicima, koji se trude da te objekte renoviraju, kako bi uslovi za školovanje bili povoljniji po naše mlade sunarodnike iz Orahovca. U Velikoj Hoči, jednom od najstarijih srpskih naselja u Metohiji, koje je Stefan Nemanja priložio kao metoh manastiru Hilandaru, građani su dočekali sa oduševljenjem predstavnike Srba iz Crne Gore, upoznajući ih sa velikom istorijom toga kraja u kom je nekada bilo preko 20 crkava i manastira. Takođe su govorili i o svom teškom položaju, tražeći od Srba iz Crne Gore i drugih normalnih građana naše zemlje, da ih ne zaborave, već da se sa njima saosjećaju, podsjećajući da ih na to posebno obavezuje činjenica da je Metohija, kao srpska oblast, nakon Balkanskih ratova, bila u sastavu Kraljevine Crne Gore. Predsjednik Nove srpske demoktarije i predsjednik IO posjetili su i Spomenik 81. stradalom Srbinu iz Orahovca i Velike Hoče, koji su stradali od terorističke OVK i NATO pakta u minulom periodu", saopšteno je.

Mandić i Đukanović, i ostali politički i kulturni predstavnici Srba iz Crne Gore, posjetili su i manastir Zočište, posvećen  Svetim vračima Kozmi i Damjanu, koji je jedan od najstarijih i najznačajnijih srpskih manastira na Kosovu i Metohiji.

"Tom prilikom, Andrija Mandić je poklonio igumanu Stefanu ikonu Svetog Jovana Vladimira, prvog srpskog svetitelja, što je igumana posebno obradovalo, jer je prema njegovim tvrdnjama upravo Sveti Jovan Vladimir sagradio taj manastir. U Zočištu je svojevremeno i počivši patrijarh srpski Pavle, izrekao svoju čuvenu besjedu, čija je osnovna poruka bila, ona koja nas je vodila i koja nas i dalje vodi kroz sve nedaće: Budimo ljudi!  Boravak na Kosovu i Metohiji, i lična podrška našim sunarodnicima koji tamo žive, oduvijek su bili dio i ljudskog i političkog djelovanja funkcionera Nove srpske demokratije, a tako će ostati i u buduće", saopšteno je iz Nove srpske demokratije.