Zukorlić: Za džihadiste iz Crne Gore je kriv slabi Rifat Fejzić

Filip Vujanović bi da nas omeđi, a to ugrožava mir i stabilnost
160 pregleda 214 komentar(a)
Muamer Zukorlić, Foto: Jadranka Ćetković
Muamer Zukorlić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.10.2014. 05:50h

Sandžački muftija Muamer Zukorlić smatra da su radikalne islamističke grupe u Crnoj Gori posljedica slabe Islamske zajednice CG, na čijem je čelu Rifat Fejzić.

“Kvalitetna IZ ne ostavlja prostora za samorasle oblike vjerske edukacije iz kojih često izlazi i radikalni oblik poimanja islama. Islamska zajednica CG potpiše ugovor sa državom, riješi pitanje svojih plata, ima par organizacija, turskih i arapskih, koje im sponzorišu izgradnju džamija i druge projekte i imaju na raspolaganju pendrek države da im se obračuna sa neistomišljenicima“, rekao je Zukorlić “Vijestima”.

Napominjući da je nepravda uvijek hrana za radikalizam i da jedan radikalizam hrani drugi, Zukorlić je dodao da je pojava radikalnih islamističkih grupa na značaju dobila nakon ratova na Balkanu: “Ratovi su praćeni drastičnim oblicima nepravde i zločina, oni povlače za sobom političku i socijalnu pustoš, a to znači pad imuniteta društva i priliku za radikalne elemente. S druge strane, padom komunizma i Berlinskog zida samo nam je proklamovano pravo na vjersku slobodu. A kada imate pretjeranu žeđ za vjerom, onda je logično da će neko popiti više vode no što mu treba i ugroziti svoje zdravlje“.

Muftija, čije je sjedište u Novom Pazaru, opravdava kosponzorstvo Crne Gore Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN, čiji je cilj da se nacionalnim zakonodavstvom utvrdi zatvorska kazna za odlazak džihadista u Irak i Siriju.

“Razumljivo je da će se zemlje koje su se odlučile na integracije, pogotovu atlanske, ponašati u skladu sa stavovima ključnih nosioca odluke u tim organizacijama. S druge strane, fanatizam se može djelimično suzbijati zakonom, ali se sigurno ne može izliječiti. Koji je smisao da vi ljudima koji preferiraju u svojoj ideologiji da im je smrt draža od života vi zaprijete zatvorom. Mnogo je pametnije pozabaviti se suštinom, jer se bolest koja eskalira uspješno liječi samo ako presiječete ono što je izaziva. U ovom slučaju to se radi isključivo zdravom edukacijom, a nju može sprovoditi samo zdrava Islamska zajednica koja je i slobodna od raznih politika i odgovorna“, ističe Zukorlić, dodajući da je on u više navrata pozvao naše mladiće da ne idu na bilo koje ratište.

Zukorlić je pozvao reisa IZCG Rifata Fejzića da objelodani svoje stvarno opredjelenje po pitanju jedinstvene IZ na Balkanu: “Ona bi podrazumijevala duhovnu ili vjersku stožernost u Sarajevu, ali i visok stepen upravne autonomije... U slučaju Podgorice mi još nemamo jasan odgovor. Ne znamo šta imaju kada razgovaraju u Ankari i sa vlastima u Podgorici. Imamo 'da' kada razgovaraju i pišu Sarajevu, a 'ne' u javnim nastupima”.

Razrješenje hafiza Abdurahmana Kujevića iz IZCG, Zukorlić vidi kao posljedicu Fejzićevih histerije i ogorčenja: “Hafiz Kujević je ubjedivo islamski najučeniji čovjek u cijeloj Crnoj Gori”. Povodom Fejzićeve optužbe da je fašista, Zukorlić je kazao da je siguran da Fejzić “kada je sam u tišini sa Stvoriteljem”, zna da to nije tačno.

Vujanović bi da nas omeđi, a to ugrožava mir i stabilnost

Nije dobro da predsjednik Crne Gore postavlja granice Islamske zajednice. Predsjednik CG treba da vodi računa o interesu države, interes države su mir i stabilnost, a ovakve izjave sigurno ne doprinose miru i stabilnosti, rekao je Zukorlić “Vijestima” povodom izjave Filipa Vujanovića da muftijina nadležnost ima granice i da on ne može da djeluje u Crnoj Gori.

On je kazao da nije dobro da bilo koji političar omeđuje djelovanje vjerskih autoriteta: “To nije dobro u principu, a pogotovo na Balkanu i u Sandžaku. Posebno što je on bio jedan od onih koji su me prije referenduma uvjeravali da se u relacijama komunikacije, vjere, kulture, porodica ništa neće promijeniti osamostaljenjem CG".

Muftijstvo sandžačko je juče, povodom Vujanovićeve izjave, saopštilo da je “Sandžak historijska, vjerska, kulturološka i geografska cjelina koju ne mogu podijeliti nikakve političke granice, bilo da su uspostavljene silom ili nepoštivanjem političkih dogovora. Muftija sandžački je domaćin, a ne gost u oba dijela Sandžaka”.

Oni što su proglasili islamsku državu nanose štetu islamu

Povodom proglašenja Islamske države (ID) na dijelu teritorije Iraka I Sirije, koju su islamski ekstremisti proglasili kalifatom, Zukorlić kaže da većina islamske uleme smatra da ti ljudi nijesu postupili ispravno koristeći islamske pojmove, kao što je kalifat (hilafet) i islamska država.

“Hilafet je vrhovna institucija svih muslimana, ona je postojala 924. godine, ukinuta je u Istambulu, odnosno Ankari i ona se može uspostaviti samo konsenzusom svih relevantnih islamskih faktora u svijetu. Dakle, ili odlukom ili priznanjem. U ovom slučaju nemamo niti jedno niti drugo. Vidimo i da su ta dva termina sada veoma satanizirana, što je veoma štetno za islam. Sve negativne ocjene se vezuju za to, time se grdi sve što je islamsko, što je veoma bolno za mene kao vjernika jer mi se time islam prlja, jer se pod tom hajkom islam na neki način skrnavi i to je još jedan razlog što se nisu smjela upotrijebiti takva imena i takve kvalifikacije”, rekao je Zukorlić.

Bonus video: