UOČI IZBORA U HERCEG NOVOM

MANS traži prečišćeni tekst Zakona o finansiranju političkih subjekata

“U međuvremenu, predsjednik Crne Gore je raspisao lokalne izbore u Herceg Novom, a ni jedan učesnik u izbornom procesu, kao ni institucije koje su zadužene za sprovođenje izbora i nadzor cijelog procesa, ne znaju šta su im tačno prava a šta obaveze po odredbama Zakona o finansiranju političkih partija koje važe nakon presude Ustavnog suda”, kazao je Maraš
0 komentar(a)
Zakonodavni odbor, Foto: Boris Pejović
Zakonodavni odbor, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.10.2014. 15:28h

MANS je zatražio od Kolegijuma predsjednika Skupštine da obaveže Zakonodavni odbor da sačini zvaničan prečišćeni tekst Zakona o finansiranju političkih subjekata, jer je kampanja za hercegnovske izbore počela, a njeni učesnici nemaju informacije o tome šta sadašnja verzija zakona dozvoljava.

“MANS se danas obratio Kolegijumu Predsjednika Skupštine sa zahtjevom da ovo tijelo obaveže Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore da sačini zvaničan prečišćeni tekst Zakona o finansiranju političkih partija, imajući u vidu da je kampanja za hercegnovske izbore već počela a da učesnici kampanje nemaju zvanične informacije o tome što sadašnja verzija zakona dozvoljava a koja ponašanja su zabranjena”, kaže se u saopštenju te organizacije.

 Direktor monitoring programa u MANS-u, Vuk Maraš, podsjetio je da je Ustavni sud 30. maja postupajući po inicijativi pet poslanika Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative stavio van snage značajan broj odredbi Zakona o finansiranju političkih partija. 

 Kako je naveo, do sada ni jedna institucija nije sačinila zvaničnu prečišćenu verziju teksta Zakona, niti prema crnogorskom pravnom sistemu postoji institucija koja bi to trebala da učini po službenoj dužnosti.

“U međuvremenu, predsjednik Crne Gore je raspisao lokalne izbore u Herceg Novom, a ni jedan učesnik u izbornom procesu, kao ni institucije koje su zadužene za sprovođenje izbora i nadzor cijelog procesa, ne znaju šta su im tačno prava a šta obaveze po odredbama Zakona o finansiranju političkih partija koje važe nakon presude Ustavnog suda”, kazao je Maraš.

Prema riječima Maraša, političke partije nemaju precizne informacije o tome šta je u kampanji dozvoljeno a koja ponašanja su i dalje zabranjena, a Državna izborna komisija koja kontroliše primjenu Zakona nema precizne informacije koja kršenja treba da procesuira i na koji način. “Dok državni i lokalni organi nemaju podatke o tome koja ograničenja zloupotrebe javnih resursa tokom izborne kampanje iz ranijeg perioda i dalje važe a koja su stavljena van snage”.

Maraš je kazao da je važno napomenuti da je većina normi iz Zakona o finansiranju političkih partija "pokrivena" i prekršajnim odredbama, i da je zato neophodno da svi učesnici u izbornom procesu ali i oni koje zakon direktno ili indirektno tangira, tačno znaju šta su im, po sada važećem Zakonu, prava a šta obaveze.

“Zbog toga je MANS od Kolegijuma zatražio da, u skladu sa članom 39 Poslonika obaveže Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta da sačini zvaničnu prečišćenu verziju Zakona o finansiranju političkih partija i je po sačinjavanju dostavi svim subjektima prepoznatim Zakonom o finansiranju političkih partija kako bi znali koje tačno norme su dužni da primjenjuju i na koji način dok traje predizborna kampanja za lokalne izbore u Herceg Novom”, rekao je on.

 Od Kolegijuma je zatraženo i da obezbijedi da se zvanična prečišćena verzija Zakona objavi i na sajtu skupštine kako bi bila dostupna građanima ali i svim drugim zainteresovanim subjektima.

“Želimo da vjerujemo da će Kolegijum po hitnom postupku izaći u susret našoj inicijativi i da će već na sledećoj sjednici donijeti odluku kojom će formalno obavezati Zakonodavni odbor da sačini pomenuti tekst zakona, kako bi se obezbijedilo da se tačno znaju sva prava i obaveze svih učesnika u izbornom procesu”, kazao je Maraš.

Kako je naveo, na taj način Kolegijum će smanjiti mogućnost kršenja zakona zbog činjenice da partije i institucije ne znaju koje odredbe Zakona su dužni da primjenuju i na koji način, a posebno one kršenja koje se mogu činiti namjerno, a kasnije pravdati činjenicom da ne postoji zvanična verzija važečeg zakona i da institucije nisu znale koje su konkretno odredbe Zakona dužne da primjenjuju.

Preporučujemo za Vas