Za integracione procese Crne Gore 2015. ključna godina

Specijalno državno tužilaštvo i Agencija za antikorupciju, kako se navodi, imaće do kraja iduće godine sve neophodne preduslove za uspješno funkcionisanje
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2014. 15:22h

Za integracione procese Crne Gore 2015 će biti ključna godina, do kada će biti usvojeni reformski pravosudni zakoni, ocijenili su ministar pravde Duško Marković i američka ambasadorka Sju Kej Braun.

Specijalno državno tužilaštvo i Agencija za antikorupciju, kako se navodi, imaće do kraja iduće godine sve neophodne preduslove za uspješno funkcionisanje.

Braun je danas sa Markovićem potpisala treći amandman Sporazuma o sprovođenju zakona, kojim se podrazumijeva nastavak pomoći u oblasti vladavine prava do kraja naredne godine, saopšteno je iz Vlade.

Braun je precizirala da se podrška odnosi na uspostavljanje i funkcionisanje preventivnih i represivnih mehanizama za borbu protiv svih vidova kriminala, sa posebnim akcentom na borbu organizovanog kriminala i korupcije.

Marković je kazao da je nastavak podrške Vlade i naroda SAD jedan od ključnih dokaza kontinuirane privrženosti i podrške te zemlje Crnoj Gori u ostvarivanju ključnih nacionalnih aspiracija, afirmacija rezultata u sprovođenja zakona od 2011. godine, ali i indikator potrebe nastavka reforme kako bi rezultati bili održivi a direktna korist građana vidljivija.

Braun je, kako se navodi, istakla da SAD cijene napore Crne Gore u oblasti vladavine prava.

Ona je kazala da je NATO samit u Velsu bio prilika da američki partneri, zajedno sa ostalim NATO članicama, crnogorske rezultate prepoznaju i potvrde otvarajući intenzivirani dijalog za člastvo Crne Gore u Alijansi do kraja naredne godine.

Početni sporazum o saradnji Marković i Braun potpisali su 8. jula 2011. godine. Sporazum je omogućio Birou Stejt Dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL) da ustanovi dva programa podrške u Crnoj Gori - program Rezidentnog pravnog savjetnika i Međunarodni program za obuku policije (ICITAP).

Bonus video: