Bećković: Crnogorski političari su me voljeli, ali tajno

Srpski akademik nakon 23 godine ponovo u Budvi
0 komentar(a)
Matija Bećković Budva, Foto: Vuk Lajović
Matija Bećković Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.09.2018. 11:49h

Srpski akademik Matija Bećković rekao je da nikada nije bio omiljeni pjesnik crnogorske političke elite i konstatovao da “prava Crna Gora” postoji samo u mašti...

Bećković je preksinoć na starogradskom trgu između crkava održao jedno od najposjećenih kulturnih dešavanja ikada održanih u Budvi - tribine su bile male da prime veliki broj posjetilaca, pa su mnogi stajali sa strane da bi slušali kako srpski pjesnik sat i po recituje svoju poeziju.

Bećković je bio gost festivala književnosti “Ćirilicom”, koji drugu godinu zaredom organizuje Javna ustanova Biblioteka Budve u saradnji sa Udruženjem izdavača i knjižara Crne Gore.

Iako je govorio u kakvim uslovima živi narod, ko i kakvi njime upravljaju, zbog čega običan čovjek ćuti i prihvata da živi u takvim uslovima, Bećković praktično nije uputio nijednu političku poruku...

Još 1995. godine festival „Grad tetar“ uručio mu je književnu nagradu “Stefan Mitrov Ljubiša”, a kako je Bećković kazao “Vijestima” - od tada nije bio u Budvi.

“Nisam bio u Budvi 23 godine, od kada sam primio nagradu ‘Stefan Mitrov Ljubiša’ na ovom mjestu”, počinje razgovor za “Vijesti”.

Bećković tvrdi da ni tada, a ni sada nije bio omiljeni srpski pjesnik crnogorske političke elite - koja je pune tri decenije na vlasti.

“Nisam bio omiljen. Voljeli su me, ali tajno”, rekao je kroz smijeh.

Upitan šta se promijenilo od tada, Bećković kaže da se nije ništa promijenilo u njegovom statusu:

“Pogotovo u Crnoj Gori se ništa nije promijenilo. Promijenilo se što sam se sada pojavio. Vrlo rano sam otišao iz Crne Gore, ali isti status je bio tada, još kada sam bio dječak u Kolašinu, kada sam recitovao. Ali nisam mogao da budem nagrađen, s obzirom na to čiji sam bio sin”, navodi Bećković.

On je rekao da ta neka “prava Crna Gora postoji možda jedino u mašti, u poeziji”...

“Nju su stvorili pjesnici, u stvarnosti nije bila. To nije samo slučaj sa Crnom Gorom, ona je u tom smislu samo drastičan primjer”, ističe Bećković.

Upitan da li sebe smatra „negatorom svega što je crnogorsko“, srpski akademik je kroz smijeh kazao: „To mi je besmisleno“.

Na pitanje kakvi su odnosi Crne Gore i Srbije i kakvi su Milo Đukanovnić i Aleksandar Vučić, odgovorio je: “Vrlo su slični. To su kao spojeni sudovi, Srbija se nije vratila sebi, pa onda nije ni Crna Gora. Ako se sami ne vratimo, niko to ne može učiniti, ako se ne umorimo u toj inerciji. Svi drugi su nas ostavili daleko za sobom, tako da mi čak i njima prigovoramo što završavaju nešto što mi treba da završimo. Kao što je, recimo, Drugi svjetski rat”, rekao je Bećković.

Poetskoj večeri prisustvovali su čelnici budvanske Opštine - gradonačelnik Dragan Krapović, budući predsjednik opštine Marko Bato Carević, predsjednik Skupštine opštine Đorđije Vujović, menadžer grada Milo Božović, a u publici je bio i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Sreo sam se sa Marovićem u “Maderi”

Bećković je saopštio za “Vijesti” da se u Beogradu susreo sa nekadašnjim visokim funkcionerom DPS, osuđenim Svetozarom Marovićem.

“Vidjeli smo se, prišao je da se pozdravi u restoranu ‘Madera’”, kazao je Bećković.

Marović se već godinu i po nalazi u Beogradu, navodno na liječenju.

Crna Gora je za njim raspisala potjernicu zbog izdržavanje četvorogodišnje zatvorske kazne, nakon što je priznao da je bio šef budvanske kriminalne grupe koja je počinila višemislionku štetu opštinskom budžetu u brojnim kapitalinim investicionim projektima i prodaji zemlje.

Marović i Bećković nekada su bili u odličnim odnosima. Bećković je još 1990. kupio od Marovićevog oca u Grbaljskom selu Krimovice plac od 250 kvadata.

Incident: himna, suzavac, jaja...

Budvanska policija podnijela je prekršajne prijave protiv Budvanina D. I., zbog incidenta uoči početka poetske večeri Bećkovića.

Kada je najavljen da govori i nakon što je prišao mikrofonu, došlo je do komešanja među dijelom osoba okupljenih sa strane - Budvanka D. Lj. pokušala je da na svom zvučniku pusti crnogorsku himnu “Oj svijetla majka zoro”, kada joj je prišao D. I. i polomio zvučnik.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Budvanin je tokom saslušanja rekao da je mislio da će njegova sugrađanka da aktivira suzavaca i da je zato tako reagovao.

Organizatori poetske večeri, saopštili su da će podnijeti budvanskoj policiji prijavu protiv D. Lj. koja je pokušala, kako tvrde, da remeti održavanje manifestacije. “Prijavom će biti obuhvaćene još četiri osobe, koje su došle sa namjerom da prekinu Bećkovića, gađaju ga sa raznim predmetima”, rečeno je “Vijestima” nezvanično.

Uprava Javne ustanove Biblioteka Budve, uoči gostovanja Bećkovića uputila je pismo Centru bezbjendosti Budve u vezi sa tim da se na društvenim mrežama stvara negativna atmosfera i građani zovu na bunt.

Kako su tada saopštili, pojedinci navodno najavljivali da će Bećkovića gađati jajima i paradajzom...

Bonus video: