Zukorlić: Ne treba nam dozvola Crne Gore za islamski vrtić

Zukorlić ne razumije kada je i zašto razljutio reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, koji ga je optužio za fašističko djelovanje
208 pregleda 53 komentar(a)
ZUKORLIĆ, Foto: Facebook
ZUKORLIĆ, Foto: Facebook
Ažurirano: 01.10.2014. 19:31h

Za otvaranje Škole Kurana i islamskog vrtića "Reuda" u Rožajama, koji je 24. septembra krenuo sa radom, muftija sandžački Muamer Zukorlić kazao je za RTCG da mu nije bila potrebna dozvola institucija ili reisa jer su oni već registrovani “kao bošnjačko kulturna zajednica ili dječja igraona“.

On kaže da nema ništa sporno u otvaranju Škole Kurana i islamskog dječjeg vrtića u Rožajama, jer muftijstvo sandžačko potpuno legitimno djeluje u oba dijela Sandžaka.

Zukorlić ne razumije kada je i zašto razljutio reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, koji ga je optužio za fašističko djelovanje.

„Očito je u pitanju neko ogorčenje - bijes, meni nejasno odakle i zašto dolazi. Lična nesigurost“, kaže Zukorlić.

„Ne prihvatamo obavezu mi za ovu vrstu programa, ni za dozvolu od strane države, ni za dozvolu od strane Rifata Fejzića, lokalne uprave“, pojasnio je Zukorlić.

Na pitanje novinarke šta bi rekao kada bi poglavar Crnogorske pravoslavne crkve sličan objekat otvorio u njegovom Novom Pazaru, muftija je odgovorio da mu ne bi smetalo.

Što se tiče Srpske pravoslavne crkve, Zukorlić kaže da mitropolit SPC Amfilohije baštini genocidnu politiku.

"Izjava koju sam čuo od gospodina Amfilohija gdje on otvoreno pravda genocid nad Muslimanima je priznanje da SPC na čelu sa Amfilohijem Radovićem baštini genocidnu politiku", smatra Zukorlić.

Na pitanje da li želi da podijeli Islamsku zajednicu, kao što tvrdi Fejzić, i šta mu je cilj u Crnoj Gori, muftija kaže da želi da na jednom istorijskom regionu funkcioniše bez prepreka.

„Bez stajanja u redovima na tim granicama. Bez toga da vi meni sada govorite da je to drugi svijet, da ja mogu otvoriti vrtić u Pazaru, ali ne mogu u Rožajama. To je opasna poruka. Mi samo to želimo, mi želimo da i Srbiju i Crnu Goru doživimo kao svoje domove. To mora biti na obostrano povjerenje i zadovoljstvo i mi smo na to spremni da uzmemo svoja prava i da damo svoju lojalnost“, kazao je Zukorlić.

Zukorlić kaže da su jedini interes Bošnjaka stabilne Crna Gora i Srbija, jer ako te države imaju problem, imaju ga i Bošnjaci.

Nije, kako kaže, radikalan već sa razlogom oprezan.

"Shvatate li vi da su Bošnjaci ranjeni sa 11 valova genocida, da su duboko ranjeni nedostatkom konvencionalne nacionalne države koja ih štiti i to izaziva nesigurnost. I vi sad očekujete da Bošnjaci u Sandžaku i u Srbiji i Crnoj Gori potpuno bezuslovno vjeruju i Srbiji i Crnoj Gori da im se neće desiti ništa niti jedan genocid, a desili su im se od strane te dvije države“, zaključio je Zukorlić.

Bonus video: