Nurković: Rožaje ima problema, ali ćemo ih riješiti

Nagradu „30. septembar“ dobili su posthumno Jusuf Fazlić za humanitarni rad, Safet Kalač za poseban doprinos iz oblasti nauke i smučar Tarik Hadžić
131 pregleda 0 komentar(a)
Rožaje
Rožaje
Ažurirano: 01.10.2014. 07:03h

Nova rožajska vlast (BS - SDP) se u samom početku suočila sa velikim problemima kao što su dugovi, blokade žiro-računa i ogromna zapošljavanja radnika prije i poslije lokalnih izbora”, kazao je juče na svečanoj sjednici povodoma Dana opštine gradonačelnik Ejup Nurković.

Uprkos zatečenim problemima, u protekla tri mjeseca lokalna uprava je uspjela da završi investicije koje je započela prethodna vlast, pa su rekonstruisani putevi u mjesnim zajedicama Kalače, Lovnica, Bašča i Balotiće.

"U saradnji sa Komunalnim preduzećem smo izveli veliku akciju uređivanja korita Ibra koje je bilo zaraslo. Hitno smo intervenisali u nekoliko mjesnih zajednica u kojima su sanirani putevi. Djelimično smo uredili tribine i ogradu na stadionu“, rekao je Nurković.

Blokirani žiro računi Komunalnog preduzeća, Radija Rožaje, Sportskog centra i Centra za kulturu su, u saradnji sa državom, odblokirani. Za njih je, rekao je Nurković, sačinjena reforma dugova koji se uredno otplaćuju.

Nurković je najavio da će u narednoj godini biti nastavljeni radovi na gradskom primarnom vodovodu, započeta izgradnja Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, vodovoda Ćosovsko vrelo, pješačke staze za Štedim i Hajlu, kao i pješačke staze Rožaje - Kalače. Biće asfaltirani putevi ka mjesnim zajednicama Radetina i Balotiće, te nekoliko gradskih ulica.

"Iz oblasti privrede uložićemo sve naše kapacitete kako bi dali šansu i stvorili sve uslove za otvaranje novih radnih mjesta. Ozbiljno smo prišli izradi nekoliko razvojnih projekata iz oblasti drvne industrije, poljoprivrede i turizma. Računamo na strane investitore, našu dijasporu i ulaganja putem javnog i privatnog partnerstva.“, rekao je Nurković.

Predsjednik države Filip Vujanović je kazao da je u razgovorima sa rukovodstvom Opštine informisan o „vrlo ambicioznim i očigledno realnim planovima.“

"Očekujem da se svi ti programi ostvare, da se obezbijedi dobra komunikacija sa Vladom, sa međunarodnim subjektima koji daju pomoć Rožajama. Posebno ističem intenzivnu i kvalitetnu podršku „Tike“ i drugih organizacija koje ulažu u lokalnu infrastrukturu i podržavaju projekte“, rekao je Vujanović.

Najviše priznanje Rožaja, nagradu „30. septembar“ dobili su posthumno Jusuf Fazlić za humanitarni rad, Safet Kalač za poseban doprinos iz oblasti nauke i smučar Tarik Hadžić za poseban doprinos iz oblasti sporta.

Priznanja su uručena i učenicama Gimnazije "30. septembar“ i Srednje stručne škole, Samri Pepić i Anidi Nurković. Predsjednik BS i potpredsjednik Vlade Rafet Husović, kao i prethodnih godina, nije se pojavio na svečanoj sjenici povodom dana Opštine, sa razlikom što je ovoga puta poslao čestitku.

Telegrame su, između ostalih, poslali i premijer Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Bonus video: