SNP Herceg Novi: Odluka za 15 dana

Sastanku nijesu prisustvovali bivši predsjednik hercegnovske opštine Dejan Mandić i aktuelni v.d predsjednik opštine Milan Vajagić, iako su dobili poziv
73 pregleda 3 komentar(a)
Obrad Gojković, Foto: Slavica Kosić
Obrad Gojković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.09.2014. 16:39h

Članovi Glavnog odbora, potpredsjednici i poslanici SNPa u petak veče sastali su se sa hercegnovskim rukovodstvom, odbornicima i predsjednicima mjesnih odbora partije kako bi razgovarali o strategiji za izlazak na vanredne lokalne izbore koji su u najvećem bokeljskom gradu zakazani za 14. decembar.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali Neven Gošović potpredsjednik SNP, (lider partije Srđan Milić je van zemlje), Snežana Jonica, Vuksan Simonović i Aleksa Bečić.

Predsjednik OO SNP Herceg Novi Obrad Gojković za Vijesti je kazao da je razgovarano o pripremi partijske infrastrukture za vanredne izbore i da će u narednih 15-tak dana odlučiti da li će izaći samostalno ili u koaliciji.

"Najvažnije je da je završena kriza u gradu”, konstatovao je Gojković.

Sastanku nijesu prisustvovali bivši predsjednik hercegnovske opštine Dejan Mandić i aktuelni v.d predsjednik opštine Milan Vajagić, iako su dobili poziv.

Na pitanje Vijesti zašto nije bio na sastanku Mandić ja kazao da je to njegov “odnos prema sadašnjem političkom trenutku”.

Sagovornik Vijesti iz SNP, koji je želio da ostane anoniman, podsjeća da su istaknuti članovi SNP, medju njima i tadašnji predsjednik opštine Mandić, nekoliko puta, pisali Miliću i apelovali da dođe u Herceg Novi kako bi razgovarali o krizi u hercegnovskom SNP , ali on nikada nije odgovorio na te pozive.

On vjeruje da sastanak u Herceg Novom, pokazuje nemoć Gojkovića da razriješi krizu u novskoj organizaciji SNP i njegovu namjeru da podijeli odgovornost za izbore u gradu.

Politička kriza u Herceg Novom započela je krajem aprila kada je istekao i drugi petogodišnji mandat predsjedniku opštine Dejanu Mandiću, a SNP se nije mogao složiti oko kandidata za njegovog nasljednika.

Četiri odbornika te partije Zorica Gavrilović, Predrag Anđelić, Vladimir Mračević i Bogdan Kočetanović su se i javno suprostavili kandidaturi Gojkovića zbog čega su isključeni iz SNP i osnovali samostalni klub SNP – Herceg Novi.

Do tada vladajuća koalicija SNP – PzP – NS –NOVA, nakon toga izgubila je većinu u SO. Četiri bivša odbornika SNP su nakon toga potpisali Građanski memorandum sa DPSom čime su stvoreni uslovi za preuzimanje vlasti u najvećem bokeljskom gradu.

Zbog konflikta interesa i različitog tumačenja odborničkog mandata Bogdana Kočetanovića koji je i director lokalne Turističke organizacije , ponovo niko nije imao većinu, pa je nastavljena kriza vlasti. Odlukom o skraćenju mandata odbornika, 9 septembra stvoreni su uslovi za donošenje odluke o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora.

Na izborima u Herceg Novom 2012. godine , Demokratska partija socijalista je osvojila 14 mandata, Socijaldemokratska partija 2, Socijalistička narodna partija 12, Nova srpska demokratija 3, Pokret za promjene 2 i po jedan Srpska lista i Novska lista.

Bonus video: