Đačić novi predsjednik opštine Pljevlja

U prvom obraćanju u svojstvu funkcije predsjednika Opštine Đačić je kazao da je preuzeo obavezu za dalji razvoj Opštine Pljevlja
85 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.09.2014. 18:15h

Glasovima odborika DPS, BS i SDP-a danas je za predsjednika opštine Pljevlja izabran Mirko Lola Đačić odbornik Demokratske partije socijalista.

Protiv njegovog izbora bili su odbornici Demokratskog fronta i SNP-a izuzev odbornice te partije Olgica Otašević koja je bila uzdražana.

U prvom obraćanju sa mjesta predsjednika Opštine Đačić je kazao da je preuzeo obavezu za dalji razvoj Opštine Pljevlja i da će dostojno zastupati interese svakog građanina Pljevalja.

„Posebno ćemo se zalagati za podršku velikim razvojnim projektima iz oblasti enegetike, šmarstva i drvne industrije i ostale privrede i bićemo dobar partner privredi sa obavezom da na održiv način valorizujemo potencijale koje ovdje imamo. Stvaraćemo uslove za veću zaposlenost. Obezbijedićemo veća uklaganja u komunalno i infrastrukturno opremanje, u funkciji razvoja gradskog i seoskog područja. Naša je obaveza i realizacija svih mjera iz oblasti zaštite životne sredine. Iskoristićemo prednost donešenog i usvojenog prostornog urbanističkog plana raditi na donošenju detaljnih urbanističkih planova i urbanističkih projekata, a predano ćemo raditi na obnavljanju saobraćajne, elektro i vodovodne infrastrukture, zelenih površina, urbanog mobilijara i svega što popravlja ambijentalnu vrijednost prostora“, rekao je Đačić.

On je najavio da će nova lokalna uprava pokrenuti projekat toplifikacije grada i završiti rekonstrukciju Doma kulture koja se radi već osam godina.

„Posvetićemo pažnju očuvanju i revitalizacii objekata značajnih za kulturno istorijski identitet Pljevalja i CG. Kordiniraćemo aktivnosti na sanaciji spomenika na Stražici. Razvijaćemo i podržavati poljoprivredu i ulagati u razvoj seoske infrastrkture. Bićemo u stalnom kontaktu sa poljoprivrednicima. Njih posebno želimo da podržimo kako bi proizvedili što više. Unaprijedićemo poslovni ambijent kroz smanjenje biznis barijera a preispitaćemo i odluke o administrativnim taksama i komunalnim izdvajanjima, podržati mali i srednji biznis. Siguran sam da kada je u pitanju preduzetništvo u Pljevljima možemo nogo više i nogo bolje. Učinićemo sve što je u skladu sa zakonom kako bi uticali da mala i srednja preduzeća u Pljevljima budu partneri velikim pljevaljskim kompanijama“, istakao je novoizabrani predsjednik Opštine.

On je rekao da se konačno mora riješiti upravljanje čvrstim otpadom i najavio intenzivnije radove na izgradnji kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i urađenju korita Ćehotine.

„Razmotrićemo uslove za proširenje postojećih kapaciteta bolničkog bloka u Pljevljima uz rekonstrukciju i dogradnju ili eventualno izgradnju novog bolničkog kompleksa. Takođe razmotrićemo i mogućnost stvaranja uslova za izgradnju stambene zgrade za zaposlene u zdravstvu i prosvjeti i lokalnoj upravi, MUPu i drugim organima uz obezbjeđenje lokacije i razmatranje mogućnosti oslobađanja plaćanja naknada za građevinsko zemljište. Naša obaveza je i obezbjeđenje dovoljnih budžetskih sredstava za programske obaveze iz sporta i kulture. Obezbijedićemo puno korišćenje kapaciteta sportske dvorane Ada a razmotrićemo izgreadnju gradskog kupališta na jezeru Borovica ili Otilovići“, istakao je Đačić.

On je kazao da će nova lokalna vlast izgraditi dom za stare a najveću pažnju posvetiće mladim ljudima.

„Integrisaćemo Pljevlja u Crnu Goru, u privrednom, društvenom i svakom drugom smislu, ali će Pljevlja, istovremeno, biti i most regionalne saradnje.

Građani Pljevalja nemaju više vremena za čekanje. Sve vas pozivam na akciju, uz dobru namjeru, pozivam vas na ujedinjenje snaga za rješavanje svih problema. Neka znanje, poštenje, energičnost, odlučnost i mudrost, budu zajednički imenitelj svih različitosti mojih dragih Pljevljaka. Neka podjele bilo koje vrste, na „naše i njihove“ budu prošlost, a privredno-ekonomski razvoj vezivna nit Pljevalja, prvenstveno sa Crnom Gorom i Podgoricom, a onda i sa zemljama u okruženju i Evropskom unijom.

Prihvatanjem ove današnje obaveze, zavjetujem se da ću sve svoje sposobnosti, do sada stečena znanja, vještine i iskustva, staviti u službu razvoja i napretka ovog grada i ove opštine.

Pozivam privrednike i preduzetnike Pljevalja, poljoprivrednike, vrijedne ljude, pozivam intelektualce, profesore, studente, sportiste i društvene radnike, umjetnike i kulturne poslenike, sve Pljevljake u dijaspori, da daju svoj doprinos i pridruže se akciji koja će biti inicirana sa adrese opštine Pljevlja, a koja će biti usmjerena na razvoj i dobro Pljevalja.

Pozivam vas sve da poštujemo različitosti, pozivam vas da vrijedno radimo, pozivam vas da se kulturno ophodimo, da gajimo zajedno kulturu urbanog življenja, kulturu stanovanja, pozivam vas da se što više bavimo sportom, disciplinama duha, da radimo na što većem obrazovanju svih, pozivam vas da čuvamo naslijeđeno dobro, pozivam vas na stvaranje novih dobara, pozivam vas da svi pomognemo da Pljevlja budu razvijenija, uređenija, čistija i ljepša“, rekao je Đačić“, rekao je Đačić.

Bonus video: