Medojević: Prvo glasanje o Vladi, pa na proteste

Đukanović je sagorio Krivokapića, iako mu je valjao za međunarodni faktor
52 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2014. 06:09h

Demokratski front (DF) bi trebalo da pokrene inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi, a da nakon toga razmotri i modele za vaninsitucionalnu borbu protiv vlasti kroz građanske proteste, ocjenio je član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

On smatra da treba formirati najširi opozicioni front koji bi se suprotstavio odumiranju sistema, navodeći da u parlamentu treba testirati opozicione kapacitete na političkoj sceni. Medojević je upozorio da je državna vlast u krizi i da je u Crnoj Gori sve jači uticaj organizovanog kriminala koji direktno utiče na rad državnih institucija.

"Na Demokratskom frontu je je da pokrene ono što se već polako artikuliše u javnosti. Da proglasimo ovaj sistem jednopartijskim i diktatorskim i artikulišemo neke forme vaninstitucionalnog otpora. Da pokažemo kako imamo snage i hrabrosti da pokrenemo promjene koje se očigledno ne mogu ostvariti izborima niti unutar institucija koje su potpuno korumpirane. To bi bio test za sve u sistemu, da se vidi ko je opozicija u Crnoj Gori", kazao je Medojević.

  • Da li to znači da ćete prvo predložiti glasanje o nepovjerenju vladi ili ćete odmah krenuti u bojkot i proteste?

Mi ćemo u parlamentu probati sa inicijativom za smjenu vlade. Da vidimo da li postoji većina da se ova vlada porodice Đukanović obori. Da li je neko od članova Socijaldemokratske partije protiv ovakve vlade? Tu ćemo na čistac da izvedemo sve i vidimo koliko poslanika štiti interese Crne Gore, a koliko njih brine za interese mafije. Ukoliko u parlamentu nema te većin,e Front se osjaća pozvanim da se obrati građanima i pokrene širi društveni pokret koji bi se metodama demokratskog vanparlamentarnog pritiska izborio za fer i deokratske izbore.

  • Da li to znači da je smjena vlasti na izborima nemoguća?

Režim je u sprezi sa mafijom i ona odavno završava poslove za DPS na izborima. Uz to imate politički zarobljene insitucije koje ne pokušavaju da spriječe zloupotrebe, i zbog toga se ne može govoriti o poštenom izbornom sistemu u Crnoj Gori. U takvom poretku stvari unaprijed ste osuđeni na poraz.

  • Koliko je realno očekivati podršku SDP-a, nakon što su smirene tenzije u vladajućoj koaliciji?

Računali smo da bi u širokom savezu imali SDP, iako lično u to nikad nisam vjerovao. Uz njih bi bilo jednostavnije da se formira većina za smjenu vlade u parlamentu i krene se sa promjenama. To se nije desilo, jer je nakon dogovora u Podgorici slomljena kičma Ranku Krivokapiću.

  • Na šta tačno mislite?

(Milo) Đukanović je sagorio svoj najvažniji politički proizvod, a to je Krivokapić. On je dugo figurirao u međunarodnoj zajednici kao demokratski i zapadno orijentisan dio režima, i čovjek spreman za unutrašnje dogovore sa opozicijom. Igrao je pokvarenu ulogu, pokazujući da režim nije diktatorski nego da ima i demokratski segment. U Podgorici ga je Đukanović sagorio i taj dio režima više ne postoji.

Pojedini klanovi se više ne boje Đukanovića, Markovića, a ni Mićunovića

  • Nedavno ste u autorskom tekstu napisali da treba promjeniti kurs državne politike i “pobunom smjeniti kapetana državnog broda”. Na šta ste tačno mislili?

Očito je da se režim nalazi u velikoj krizi. Kriminalni klanovi otkazuju poslušnost Đukanoviću i određenim segmentima koji su do sad bili autoriteti za organizovani kriminal, a tu prije svega mislim na Duška Markovića. Kriminalci su odrađivali posao za DPS i bili poslušni vrhu te partije. Sada imamo klanove u Kotoru i Baru koji su sve jači. Neki ljudi iz kriminala više ne doživljajavju kao autoritete Đukanovića, Markovića, niti Brana Mićunovića. Lider DPS-a je dužan mnogima i sve je slabiji. On očigledno ne upravlja sistemom i zbog toga je vrijeme da se reaguje i što prije zauzme nova pozicija.

Tabloidi nas neće reformisati

  • Da li ste u Frontu razgovarali o Vašoj inicijativi i postoji li podrška za takav red poteza?

O tome tek treba da razgovramo i donesemo odluku konsenzusom. Front je pažljivio pripreman mjesecima prije nego je ozvaničen i zasnovan je na čvrstim principima koje “Informer” ne može reformisati. Pred nama je dilema da li želimo da čekamo još dvije godine i da nas reformiše “Informer”, državna bezbijednost i mafija, ili da mi krenemo u akciju. Očigledno da smo prepoznati kao jedina zdrava snaga na političkoj sceni i zato je najveći udar režima na nas.

Bonus video: