NOVA čestitala građanima Škotske

"Raspad bivše Jugoslavije je upravo dokaz tih anahronih separatističkih ideja, gdje su pojedini lokalni lideri iskoristili nedostatak demokratskog ambijenta kako bi od sebe napravili državotvorce"
6 komentar(a)
Škotska, referendum, Foto: Reuters
Škotska, referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2014. 12:05h

Nova srpska demokratija čestitala je građanima Škotske uspješno održani referendum, koji je obavljen u skladu sa svim pravilima demokratije.

"Takođe, pozdravljamo pobjedu ujediniteljske ideje, čime se još jednom pokazalo da su ta stremljenja i ideje federalizma superiorne u demokratskim društvima. Nedavni referendum u Kvebeku i ovaj poslednji u Škotskoj upravo pokazuju snagu jedinstva različitih nacionalnih, političkih i jezičkih zajednica koja čuvaju državu od anahronih separatističkih težnji.

Međutim, za razliku od država sa razvijenom demokratijom, u diktatorskim, šovinističkim i kriminalizovanim društvima referendumi su obično izgovori za brutalne krađe volje građana. Ali, sve ipak ostaje upamćeno, iza raznih diktatora i ,,državotovraca'' ostaju bijele knjige za istoriju i neke nove generacije, odnosno dokazi koji svjedoče o nečasnim, kriminalnim radnjama koje su koristile grupe prevaranata kad su stvarali neke navodne države", stoji u saopštenju.

Raspad bivše Jugoslavije je upravo dokaz tih anahronih separatističkih ideja, gdje su pojedini lokalni lideri iskoristili nedostatak demokratskog ambijenta kako bi od sebe napravili državotvorce i ,,velike istorijske’’ ličnosti, posjetili su u Novoj srpskoj demokratiji.

"Tako danas čudno zvuči da su nekadašnje istorijske države, koje su u svoje vrijeme upravljale svjetskim procesima, poput Prusije, Bavarske, Napuljskog kraljevstva ili Pijemonta, uložile državnost u veće i ozbiljnije državne porojkete, a da su na drugim adresama stvorene privatne državice sa osnovnom namjerom da budu sklonište za razne tajkune i mafijaše.

Nova srpska demokratija će uvijek pozdraviti rezultat koji je odraz legitimno i slobodno izražene volje građana, a iskustvo nas je naučilo da su ideje objedinjavanja i ujedinjenja superiorne u odnosu na separatizam", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: