BS: Nusret Kalač poslove rezervisao za rodbinu

„Građane Rožaja iznenađuje činjenica koliko je lokalni DPS postao medijski aktivan od perioda kad je srušen sa vlasti u Rožajama"
219 pregleda 20 komentar(a)
Nusret Kalač, Foto: DPS
Nusret Kalač, Foto: DPS
Ažurirano: 18.09.2014. 11:10h

Rožajski odbor Bošnjačke stranke reagovao je na tekst koji je objavljen u „Vijestima“ pod naslovom „DPS predao BS Upravnom sudu zbog zapošljavanja i otkaza“. Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

„Građane Rožaja iznenađuje činjenica koliko je lokalni DPS postao medijski aktivan od perioda kad je srušen sa vlasti u Rožajama. Obzirom da su im građani Rožaja okrenuli leđa, lokalni DPS se okrenuo CG, kako bi opravdali svoju nemoć. Bivši predsjednik se opet “griješi” zbog radnika koje je nezakonito zapošljavao, pokušavajući da ih članicima u novinama obmane još jednom. Bilo je potrebno samo primjenjivati zakon i do takvih grešaka ne bi došlo. Bivši lokalni moćnici su se ogriješili o zakon, o svoje građane i o budućnost lokalnog DPS koji je vidno postao marginalna stranka u Opštini Rožaje.

Bivši predsjednik Nusret Kalač je poslove u lokalnoj upravi, zavodu, Domu zdravlja i drugim javnim ustanovama isključivo potčinio i rezervisao za svoju rodbinu. Jedan brat bivšeg predsjednika Kalača, Hajran Kalač, radi kao direktor Doma zdravlja, drugi brat Ramo Kalač je radio kao direktor Gradske biblioteke, treći brat je primao platu u resoru gradskog zelenila, snaha mu sa SSS radi u rožajskom Birou rada na mjestu koje zahtijeva VSS. Supruga mu je radila u biblioteci gradske Gimnazije. Bratanica, Denisa Kalač, je primljena na pripravnički staž od 01.01.2014.godine na teret budžeta Opštine Rožaje. Ismeta Hasanagić, bankarski službenik je rođena sestra bivšeg predsjednika Kalača, dok njen sin Armen Hasanagić obavlja pripravnički staž od 01.01.2014.godine na teret budžeta opštine. Sekretar za uređenje prostora Arbin Kalač, je bliski rođak bivšeg predsjednika Kalača. Javni tužilac, Hajran Kalač je još jedan u nizu od bliskih rođaka sada već bivšeg predsjednika. Direktor Službe za javne nabavke Mersad Kalač, još jedan bliski rođak bivšeg predsjednika. Direktor pošte, Bećir Kalač je brat od strica bivšeg predsjednika Kalača, dok je njegova supruga Mensura Kalač bankarski službenik. Šemso Hot, predsjednik sindikalnog povjereništva, šurak bivšeg predsjednika. Zineta Hot, pomoćnik direktora Srednje stručne škole, žena Šemsa Hota šuraka bivšeg predsjednika... nabrajanju ne bi bilo kraja, da se ne završava njegova uža rodbinska veza.

Samo u periodu od 23. marta ove godine u lokalnoj upravi i javnim ustanovama je upošljeno 11 Kalača. Kroz grad je kružila priča da se Mjesna zajednica Kalače preselila u Lokalnu samoupravu. Isti slučaj je i sa ostalim visokokotiranim funkcionerima lokalnog DPS-a, gdje od četiri člana porodice, imaju pet plata.

Razlog za konstantnu medijsku hajku na rad lokalne uprave, od strane bivšeg predsjednika je posljedica straha da će za svoja (ne)djela biti i krivično gonjen. Milionski dugovi Opštine nisu nastali kao posljedica krupnih investicionih projekata, već su predstavljali akt samovolje pojedinca i rasipanje novca građana zarad zabave, alkohola i provoda u okolnim opštinama po gradskim kafanama.

Nakon završene sistematizacije građani Opštine Rožaje će imati održivu Opštinu sa stručnim i profesionalnim kadrovima, koja neće biti proizvod samovolje pojedinaca, a sredstva budžeta će biti transparentna kao i svi akti lokalne samouprave.“

Bonus video: