Bojović: Cio proces bio dirigovan od strane vrha vlasti

“Nije se smjelo dozvoliti da se razotkrije da su u čitavoj operaciji kupovine glasova ključnu ulogu morali imati Milutin Simović, Filip Vuković i Suad Numanović"
2 komentar(a)
Vladislav Bojović, Foto: Boris Pejović
Vladislav Bojović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.09.2014. 14:10h

Za poslanika DF ovakav ishod čitavog postupka pred pravosudnim organima bio je očekivan, s obzirom da bi svaki drugi doveo u pitanje legitimitet poslednjih parlamentarnih izbora, odnosno potvrdio zloupotrebu državnih resursa i izbornu krađu počinjenu od strane DPS-a.

Akteri afere "Snimak" u Pljevljima Juso Ajanović, direktor Centra za socijalni rad Pljevlja i službenik ovog centra Ermin Nuhanović osuđeni su danas na uslovnu kaznu zatvora od 6 mjeseci zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom dodjele jednokratne novčane pomoći u oktobru 2012. godine Sud ih je obavezao da solidarno uplate 4.250 eura u državni budžet države za koliko su ga i oštetili.

“Tako nešto Milo Đukanović nije smio da dozvoli ni po koju cijenu. Potpuno je jasno da je čitav proces, od pokretanja istrage, preko podizanja optužnice, pa sve do donošenja presude, bio strogo kontrolisan i dirigovan od strane samog vrha aktuelne vlasti, pošto se direktno ticao političke i krivične odgovornosti visokih funkcionera DPS-a, ali i političke sudbine same partije. Ovo potvrđuje i trenutak izabran za objavljivanje presude, dakle, odmah nakon završenih lokalnih izbora i obavljene političke trgovine sa SDP-om.

Naravno da uslovno osuđeni aktivisti DPS-a ne mogu ponoviti isto krivično djelo u narednih godinu dana jer je skoro izvjesno da novih izbora neće biti u tom periodu.Čitav proces, od trenutka kad je započet do završnog čina, pretvoren je u običnu farsu. Svi državni organi su stavljeni u funkciju zataškavanja čitavog slučaja, a ne njegovog rasvjetljavanja”, navodi Bojović u izjavi dostavljenoj medijima.

On tvrdi da je tužilaštvo imalo zadatak da izbjegne da u optužnici počinjeno krivično djelo pravilno kvalifikuje, kao povredu slobode opredjeljenja pri glasanju, a onda i da prikrije organizatore i nalogodavce kupovine glasova.

“Nije se smjelo dozvoliti da se razotkrije da su u čitavoj operaciji kupovine glasova ključnu ulogu morali imati Milutin Simović, Filip Vuković i Suad Numanović. Zapanjujuća je zbog toga bila i sama optužnica koja ova lica teretila ne za kupovinu glasova, već za pronevjeru državnog novca i zloupotrebu službenog položaja, predstavljajući čitav slučaj kao navodno lični čin neodgovornih službenika Centra za socijalni rad.Ako uz ovakvu presudu uzmemo u obzir činjenicu da su aktivisti DPS-a, nakon podizanja optužnice, čak pojačali svoje djelovanje u političkom i javnom životu Pljevalja, da su imenovani za odborničke kandidate na poslednjim lokalnim izborima, a da su pojedini čak i napredovali u profesionalnoj karijeri, evidentno je da DPS šalje osionu poruku da će biti ne samo zaštićeni, već i nagrađeni svi oni koji su za ovu partiju spremni da na terenu sprovode zloupotrebu državnih resursa i vrše pritiske na birače .Ovo je skandalozna poruka ohrabrenja upućena od strane DPS-a svojim aktivistima, koji za potrebe partije sprovode ovakve i slične nečasne i nezakonite radnje ne samo u Pljevljima, već širom Crne Gore u cilju prekrajanja izborne volje građana”, rekao je Bojović.

Ovaj postupak pravosudnih organa pokazuje da vlast u Crnoj Gori nije spremna da radi na obnavljanju povjerenja građana u izborni proces, niti da gradi pravnu i demokratsku državu.

“Čitav postupak predstavlja zapravo izrugivanje zahtjevima Brisela za vladavinom prava i rasvjetljavanjem afere Snimak.Na kraju želim da podsjetim da je tužilaštvo odbilo da po službenoj dužnosti istraži da li je ovakvih radnji bilo i u drugim opštinama u susret poslednjim parlamentarnim izborima, što potrvđuje tezu da je pravosuđe u Crnoj Gori i dalje pod snažnim uticajem i kontrolom vladajućih partija, kao i da formalno i tehnički sprovedene pravosudne reforme ne mogu dati rezultata sve dok ne dođe do političkih promjena”, navodi Bojović.

Bonus video: