DPS predao BS Upravnom sudu zbog zapošljavanja i otkaza

DPS je naveo da su vršioci dužnosti primljeni bez prethodno raspisanog konkursa, što je suprotno zakonu
137 pregleda 35 komentar(a)
Šefkija Murić, Foto: ,
Šefkija Murić, Foto: ,
Ažurirano: 17.09.2014. 06:12h

Rožajski odbor DPS-a podnio je tužbu Upravnom sudu za nezakonito zapošljavanje 17 vršilaca dužnosti, glavnog administratora, opštinskih starješina i rukovodilaca javnih preduzeća i ustanova. Ukoliko Upravni sud ocijeni da je DPS u pravu, onda bi i rješenja nove BS-SDP vlasti o otkazima za 34 kadra DPS bila nezakonita.

DPS je naveo da su vršioci dužnosti primljeni bez prethodno raspisanog konkursa, što je suprotno zakonu.

OO DPS je saopštio da su u krajnjem slučaju bili dužni da konkurs za ta radna mjesta raspišu istog dana kada su imenovali vršioce dužnosti, ali da to nije učinjeno ni nakon duže od mjesec dana.

"Nijedan od postavljenih rukovodilaca ne ispunjava zakonske uslove za obavljanje tih poslova čime je, takođe, prekršen zakon“, saopštio je predsjednik rožajskog DPS-a Šefkija Murić.

Na taj način je, ističe on, nova lokalna vlast (BS - SDP) očito pokazala da joj nije stalo do poštovanja propisa, odnosno da je na samom početku odustala od principa koje je glasačima garantovala u predizbornoj kampanji, a među kojima se naročito isticala zakonitost.

"Očigledno je da je njihovo zaklinjanje u zakonitost bilo samo deklarativne prirode, jer je sve što su do sada uradili suprotno važećim propisima zbog čega smo već pokrenuli odgovarajuće sporove kod nadležnih organa tokom kojih ćemo dokazati istinitost naših tvrdnji", naveo je Murić.

Novu vlast rožajska opozicija je optužila i za nepotizam u kojoj, kako navode, prednjače predsjednici Opštine i Skupštine Opštine“.

U rožajskom DPS-u smatraju da je to tek početak izvršenja političkih obaveza prema političkim istomišljenicima.

"Nastavak se očekuje kada zaživi nova organizacija koju nova vlast nije u stanju da uradi skoro tri mjeseca, a koja će imati sedam sekretarijata, 16 službi i dva posebna organa, što je ubjedljivo najbrojnija organizaciono postavljena rukovodeća administracija u Crnoj Gori. Čak brojnija i veća od administracije Podgorice", stoji u saopštenju.

Zapošljavaju žene i šurake

Za vršioca dužnosti direktora biblioteke imenovana je Fetija Kurtagić, supruga predsjednika SO Huseina Kurtagića. Safet Dacić, šurak predsjednika Opštine Ejupa Nurkovića vršilac je dužnosti u preduzeću "Vodovod i kanalizacija".

Šurak potpredsjednika Vlade i predsjednika BS Rafeta Husovića, Ismet Kalač postavljen je za šefa kabineta predsjednika Opštine.

Na čelo Vatrogasne jedinice postavljen je Sead Hasić, bliži gradonačelnikov rođak. Zbog njegovog imenovanja, smatraju u DPS-u, nezakonito je otpušten prvi u Crnoj Gori, a jedini u Rožajama inžinjer zaštite od požara Ismet Ganić.

Bonus video: