Pljevlja: Opozicija napustila sjednicu SO, odložen izbor predsjednika opštine

Miladin Gogić iz Pokreta za Pljevlja rekao je da je Gadžović sjednicu zakazao a da predhodno nije izvršio bilo kakve konsultacije sa predsjednicima političkih stranaka
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2014. 14:57h

Sjednica Skupštine opštine Pljevlja, na kojoj je trebalo da bude izabran odbornik DPS-a Mirko Đačić za predsjednika Opštine, odložena je nakon što su odbornici opozicije napustili sjednicu.

Nakon što su opozcione klupe ostale prazne Đačić, je tražio da se sjednica odloži a njen nastavak biće zakazan nakon konsultacija sa odborničkim klubovima.

"Lično smatram da smo sjednicu mogli održati i bilo bi bolje da je nova skupštinska manjina ostala u klupama. Mislim da su dnevni red ove sjednice zakazali građani Pljevalja 25. maja. Žao mi je da naši politički oponenti nijesu u stanju da sa malo više duha podnesu izborni poraz 25. maja”, rekao je Đačić.

Opozicioni odbornici su u nedjelju najavili da će bojkotovati izbor Đačića jer su nezadovoljni načinom na koji je novoizabrani predsjednik Skupštine Opštine Tarik Gadžović zakazao današnju sjednicu.

Odbornici Demokratskog fronta uopšte nijesu prisustvovali sjednici, dok su je odbornici Pokreta za Pljevlja i SNP-a napustili.

Obrazlažući razlog zbog kojeg su odlučili da napuste sjednicu odbornik SNP-a Danko Šarančić kazao je da je zakazivanjem sjednice izvršeno pravno nasilje odnosno da predjsenik SO nije poštovao Statut, Zakon i poslovnik Skupštine.

"Nije nam poznato koji su vas razlozi rukovodili da hitno zakažete održavanje sjednice, kada stotinu dana traju vaša pregovaranja a na izvjestan način građane i institucije i kompletnu lokalnu upravu u svojstvu taoca”, rekao je Šarančić.

Miladin Gogić iz Pokreta za Pljevlja rekao je da je Gadžović sjednicu zakazao a da predhodno nije izvršio bilo kakve konsultacije sa predsjednicima političkih stranaka koje participiraju u radu SO i da nije ispoštovao potrebne rokove.

"Svojim najnovijim demokratskim iskorakom predsjednik SO je najveću štetu nanio budućem predsjedniku Opštine jer će njegov izbor proteći bez odbornika opozicije. Nadamo se da će u budućem radu predsjednik poštovati svoju zakletvu zakon sttut i poslovnik i omogućiti da ova skupština radi u punom sastavu", kazao je Gogić.

Gadžović je kazao da je odlučio da u kratkom roku sazove Skupštinu na kojoj bi se izabrao novi gradonačelnik jer je cijenio da je neophodno da se izaberu organi Oštine što prije s obzirom da je od izbora proteklo skoro četiri mjeseca.

“Imamo situaciju da je prestankom mandata predhodnog predsjednika, a njemu je mandat prestao istekom mandata odbornika u SO 24. juna nemamo predsjednika Opštine skoro četiri mjeseca. Zato sam cijenio da se radi o hitnosti i da treba da što prije izvršimo izbor predsjednika Opštine kako bi popunili ovu prazninu.

Na više mjesta u centru Pljevalja danas su izlijepljeni plakati sa slikom Tarika Gadžovića, na kojoj je ispisano "Stop trgovini glasovima".

Fotografija je snimljena 2010 godine na dan izbora, a na njoj se vidi kako Gadžović u pljevaljskoj Milet bašti dijeli novac. Nakon što je slika objavljena u novinama iz DPS-a je saopšteno da je Gadžović dijelio putne troškove glasačima.

Pokret za Pljevlja, kojeg predvodi Novica Stanić, u nedjelju je uputio otvoreno pismo Gadžoviću u kojem se navodi da je i Milet bašta dio njegove biografije.

"Skupština nije mjesto gdje se kupuju lične karte, i nije ni Milet bašta, gdje sa novcem može činiti sve i u roku odmah", navodi se u pismu upućenom Gadžoviću.

Galerija

Bonus video: