DPS Rožaje traži od premijera da obuzda BS i Islamsku zajednicu

Motiv takvog ponašanja BS i IZ je osveta za loš izborni rezultat BS u Balotićima, tvrdi Dautović
27 komentar(a)
Umalo i fizički obračun: Balotiće, Foto: Aida Skorupan
Umalo i fizički obračun: Balotiće, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 15.09.2014. 08:25h

Izbor savjeta mjesnog odbora u rožajskoj MZ Balotiće u subotu veče zamalo je iz verbalnog eskalirao u fizički sukob između članova Bošnjačke stranke (BS) i predstavnika Islamske zajednice (IZ), sa jedne, i sa članovima građanske liste, odnosno pristalicama DPS-a.

Zboru 116 građana, koji su javnim glasanjem birali svoje predstavnike, prisustvovao je i sekretar Sekretarijata za opšte poslove u Opštini Rožaje Hamdo Šutković. On je, tvrdi predsjednik MZ Rifat Dautović (DPS), naročito podizao tenzije među okupljenima.

„Uz povike 'tekbir Alahu ekber' (veličanje Alaha prilikom molitve ili polaska u džihad), Šutković je od mene tražio da podnesem ostavku i mjesto predsjednika MZ prepustim BS, a uz iste povike tenziju su dizali i članovi BS i IZ”, rekao je Dautović.

Šutković kaže da je sa reisom i imamom lični prijatelj i da to nema nikakve veze sa politikom

Članovi BS i IZ su se potom, tvrdi on, izdvojili i izabrali odbor IZ za MZ Balotiće na čelu sa imamom Rašitom Dautovićem koji je i kandidat BS za predsjednika MZ.

„Pokušali su da odbor IZ bude i odbor MZ, ali je većina građana to odbila o čemu imam i pisani dokaz. Počeli su da nas vrijeđaju i provociraju“, rekao je Dautović.

On smatra da je to nastavak predizborne kampanje, tokom koje se, kako je naveo, IZ “trudila da sve ljude koji nijesu u BS proglase ćafirima (podli i naopaki ljudi tuđe i suprotstavljene vjere) i četnicima”.

“Tako su nas nazivali na sastanku i tokom noći na Fejsbuk profilima što smo snimili i zabilježili. Vrlo je nisko tako kategorizovati ljude koji politički razmišljaju drugačije, a još niže je to što oni 'izdajnike' traže u svom narodu. Osim što smo svi iste, islamske vjeroispovijesti, mi smo i braća i prijatelji“, rekao je Dautović.

Motiv za takvo ponašanje predstavnika BS i IZ, prema njegovom mišljenju, je osveta za loš izborni rezultat BS u Balotićima.

„Da je dobila glasove u Balotićima koje je očekivala, BS bi osvojila apsolutnu vlast. Kivni su na nas pa sada u toj MZ žele da se nametnu nasiljem. Nečuveno je da to rade imami koji su aktivno učestvovali i u predizbornoj kampanji pa su i u džamijama regrutovali, a na terenu ubjeđivali narod da glasanjem za BS glasaju za vjeru. Vršenje strahovitog vjerskog pritiska na političku volju se nastavlja“, rekao je

Dautović koji je istakao da oni koji su građanski orjentisani nijesu nevjernici i da Balote neće dozvoliti miješanje politike i vjere.

Uzavrela politička i vjerska atmosfera u Rožajama Dautovića podsjeća na ratne godine, sa razlikom što IZ protivnike traži u istom narodu.

„Svim silama ćemo se truditi da to ne dozvolimo. Obratićemo se premijeru Milu Đukanoviću i tražiti zaštitu. Od predsjednika Opštine Ejupa Nurkovića ćemo zatražiti Šutkovićevu smjenu, a od IZ da ne zavađa isti narod i ne miješa se u politiku“, rekao je Dautović.

Za članove savjeta MZ izabrani su Rifat Dautović, Zaim Fejzić, Sabahudin J. Mujević, Hanefija Salihović, Mersad Kujević, Jašar Dautović, Mehdija Mujević, Fahrudin Kujević i Šaban Dautović. Oni će u narednih nekoliko dana, prema Dautovićevim riječima, izabrati predjednika MZ i njegovog zamjenika.

Hamdo Šutković tvrdi da je za predsjednika već imenovan hodža Rašit Dautović.

„Na zboru građana sam bio kao ovlašteni predstavnik Opštine. Netačno je da sam Rifata Dautovića ubjeđivao da podnese ostavku i notorna je laž da sam uzvikivao 'tekbir Alahu ekber'“, rekao je Šutković koji tvrdi da na zboru nije podržavao ničiju stranu. Na pitanje šta je odmah nakon zbora radio sa reisom i imamom u jednom rožajskom lokalu, Šutković je odgovorio da su „pili piće“.

„Sa Fejzićem i Dautovićem sam lični prijatelj i to nema nikakve veze sa politikom“, rekao je Šutković koji je Dautovića optužio za dizanje tenzija i podjelu Balota.

Fejzić: To su gnusne laži, bio sam sa rođacima iz Turske

Dautović tvrdi da su prije zbora građana, koji je zakazan za 18 sati, reis Fejzić, njegov brat policajac Ramo Fejzić i njihovi istomišljenici u crnim zatamnjenim automobilima obilazili Balotiće.

„Kružili su selom, uznemiravali, zastrašivali i na razne načine ucjenjivali narod. Bilo je među njima i policajaca u civilu. Zaista ne znam šta se ovdje dešava, ima li države uopšte ili bilo koga da reaguje“, rekao je Dautović.

Reis Fejzić je "Vijestima" kazao da je na dan mjesnih izbora u rodnom selu sa bratom Ramom, službenikom granične policije, bio kao domaćin dvojici rođaka iz Turske. Fejzić je kazao da je tek u subotu veče saznao da je izabran novi saziv mjesnog odbora, te da su sve Dautovićeve optužbe gnusna laž."Volio bih da mi navedete ime samo jednog čovjeka kojem sam pomenuo mjesni izbor, a kamoli ucjenjivao i prijetio.", rekao je Fejzić.

Slučajnost je, istakao je on, i što poslije mjesnih izbora u lokalu sjedio sa hodžom Dautovićem.

"Sa Rašitom Dautovićem sam uvijek sjedio i to ću činiti i ubuduće kao sa bratstvenikom, rođakom, prijateljem, kolegom, koji je meni veoma drag čovjek", rekao je Fejzić.

Bonus video: