Mediji o Fileovom nasljedniku: Nudi nadu da će biti prijema u EU

56 pregleda 0 komentar(a)
Johanes Han
Johanes Han
Ažurirano: 12.09.2014. 15:30h

Novi evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han, koji će na određen način zamijeniti Štefana Filea, najviše će se baviti umirivanjem zemalja koje kucaju na vrata EU, prije svega Srbije i Crne Gore, nakon što je novi predsjednik EK Žan-Klod Junker najavio da neće biti prijema novih članica u narednih pet godina, piše francuski "Le Mond".

List je u kratkom komentaru naveo da je Han izgubio uticajno mjesto komesara za regionalnu politiku, u čijoj nadležnosti je raspodjela evropskih fondova i dobio resor koji ima više simboličan značaj. Institut Karnegi Evropa navodi da Han dobro poznaje zapadni Balkan. Han je rekao da je počastvovan što mu je povjeren resor politike susjedstva i pregovora o proširenju. Dodao je da mu je ta politika bliska jer na mnogo načina predstavlja nastavak njegovog rada kao komesara za regionalnu politiku koji se sastojao od stvaranja veza, pomoganja regionima da stanu na svoje noge, podsticanja prosperiteta i promovisanja evropskih vrednosti.

Han je član konzervativne narodne partije. Bio je ministar u dva mandata. Rođen je 1957. u Beču. Osim njemačkog jezika, govori i engleski.

Bonus video: