Vučković povukao kandidaturu za VDT

Vučković je juče o tome obavijestio Skupštinu, čiji Odbor za politički sistem treba posljednje sedmice septembra da zakaže saslušanje kandidata za VDT
2 komentar(a)
dr vuckovic_1, Foto: Arhiva "Vijesti"
dr vuckovic_1, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.09.2014. 10:58h

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković povukao je kandidaturu za tu funkciju, saznaju "Vijesti".

Vučković je danas o tome obavijestio Skupštinu, čiji Odbor za politički sistem treba posljednje sedmice septembra da zakaže saslušanje kandidata za VDT.

Pored njega kandidat za VDT je sudija Vrhovnog suda Ivica Stanković, koga je podržao Tužilački savjet ali u prvom krugu glasanja u parlamentu nije dobio dvotrećinsku većinu. Za njega je glasala vladajuća koalicija ali je opozicija bojktovala glasanje.

Kandidati za VDT su i advokatica Vesnu Gačević - Rogova, bivši sudija Ustavnog suda Miodrag Latković i advokat Dragoljub Strugar.

Nakon njihovog saslušanja pred Odborom, poslanici će najvjerovatnije 2. oktobra glasati za kandidate a biće izabran onaj ko dobije glasove tri petine poslanika, odnosno 49.

Predsjednik Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu Rifat Rastoder najavio da će sjednica tog tijela, na kojoj će biti saslušani kandidati za vrhavnog državnog tužioca (VDT), biće održana 23. septembra.

On je agenciji Mina rekao da je danas Odboru dostavljeno obavještenje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Veselina Vučkovića, da povlači kandidaturu, navodeći da je to lični čin.

"Mi smo danas zakazali sjednicu na kojoj je trebalo da članovi Odbora razgovaraju sa preostalim kandidatima. Sjednica na kojoj ćemo preostale kandidate saslušati biće održana 23 septembra",kazao je Rastoder.

Bonus video: