Svi za izbore? U utorak o skraćenju mandata odbornika

Ako odbornici u utorak donesu odluku o raspuštanju skupštinskog saziva, ostaje upitan datum održavanja izbora, koji moraju biti održani 60 do 100 dana od dana raspisivanja
5 komentar(a)
Sa sjednice SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Sa sjednice SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.09.2014. 15:13h

Za utorak je zakazana sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi odbornici trebalo da donesu rješenje o imenovanju OIK-a, kao i odluke o skraćenju mandata i o utvrđivanju broja odbornika koji se biraju u Skupštinu opštine Herceg Novi.

Već duže vrijeme se spekuliše da hercegnovski DPS, koji je sa četvoro bivših odbornika SNP potpisao Građanski memorandum, nudi SDP-u formiranje šire koalicije kako bi, bez izbora, preuzeli vlast u najvećem bokeljskom gradu.

Sporadični razgovori sa SDP-om traju nekoliko mjeseci, ali je partija, koja u SO ima samo dva odbornika, podršku uslovljavala određivanjem tačnog datuma raspisivanja prijevremenih izbora - najkasnije do proljeća iduće godine, što DPS-u nije bilo prihvatljivo.

Sada nijedna parija, ali ni koalicija, nema većinu u lokalnom parlamentu.

Predsjednik OO SDP Dragan Šimrak danas je "Vijestima" potvrdio: ”Podržaćemo skraćenje mandata aktuelnom sazivu Skupštine”.

I šef odborničkog kluba DPS Andrija Radman tvrdi da će glasati za skraćenje mandata, što će prema najavama predsjednika OO SNP Obrada Gojkovića uraditi i članice koalicije SNP-NS-NOVA-PzP.

Ako odbornici u utorak donesu odluku o raspuštanju skupštinskog saziva, ostaje upitan datum održavanja izbora, koji moraju biti održani 60 do 100 dana od dana raspisivanja.

Međutim, svi izboru u Crnoj Gori koji se održavaju nakon 1. novembra, podliježu novim zakonima o finansiranju političkih partija i biračkom spisku, u okviru kojih se nalaze odredbe o elektronskoj identifikaciji birača.

Podsjećamo, Skupština Crne Gore je usvojila izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika krajem marta. Taj zakon podržale su DPS, DF, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa. SNP i SDP su bile protiv, dok su su poslanici Pozitivne i albanskih partija bili uzdržani.

Država, odnosno Vlada, kako je ranije saopšteno, nema novca da nabavi softver kako bi omogućila centralizovanu identifikaciju birača. Zato se postavlja pitanje kako će biti sprovedeni izbori u Herceg Novom.

Dobri poznavaoci političkih prilika u najvećem bokeljskom gradu zato ne isključuju mogućnost da DPS pokuša da preuzme vlast dok se ne stvore uslovi za izbore, a to može biti i za godinu dana. Sve izbore od 2000. godine i referendum u Herceg novom su organizovani u režiji SNP-a. Ta partija je sve te godine bila osovina prosrpske koalicije.

Teško da će DPS, ako bude imao većinu u skupštini, sebi dozvoliti "luksuz" da sadašnja koalicija ostane na vlasti i organizuje lokalne izbore, ističu sagovornici "Vijesti".

Bonus video: