BS aktivistima DPS: Tek ćemo da vas otpuštamo

267.000 eura biće ušteda na godišnjem nivou na osnovu otpuštanja prekobrojnih radnika, saopštila je rožajska BS
17 komentar(a)
Husein Kurtagić, Foto: Bscg.me
Husein Kurtagić, Foto: Bscg.me
Ažurirano: 06.09.2014. 18:52h

Krivac za otpuštanje radnika lokalne uprave, javnih preduzeća i ustanova nije Bošnjačka stranka (BS), već rožajski DPS koji je nezakonito dijelio rješenja o radu, saopštio je Opštinski odbor BS u Rožajama.

OO BS je reagovao na otvoreno pismo koje je 18 otpuštenih radnika prekjuče uputilo premijeru Milu Đukanoviću.

"Naglašavamo da su rješenja data od strane bivšeg predsjednika Opštine (Nusret Kalač) prije izbora bili podsticaj aktivistima da rade na terenu za ubjeđivanje glasača, a rješenja dodijeljena nakon izbora nagrada za rad na terenu lojalnim aktivistima. Nova vlast nije otupuštala članove i aktiviste DPS-a, već radnike lokalne samouprave među kojima ima o glasača vladajuće koalcije BS-SDP”, navodi se u saopštenju.

U kancelarijama Opštine, tvrde iz BS, koje su opremljene sa po dvije stolice i dva dotrajala kompijutera radilo je i do 10 radnika.

"Takvo nesavjesno rukovođenje bi imalo neki značaj da su radnici edukovani za obavljanje postojećih poslova, što se, nažalost, nije desilo, jer nisu imali uslova da u tom i takvom ambijentu stiču nova znanja i iskustva koja bi koristila njima samima i građanima, te opštem dobru zajednice u kojoj žive i čiji su servis trebalo da budu", navodi se u saopštenju.

Nova lokalna samouprava je otpuštanjem, navodi BS, zaustavila rasipanje novca građana u iznosu od 267. 840 eura na godišnjem nivou: “Jedan (neproduktivan i suvišan) zapošljeni radnik sa VSS građane košta prosječno 7.440 eura godišnje”.

Ušteđene pare će, kako je obećao BS, biti usmjerene na uređenje putne infrastrukture i stimulaciju poljoprivrednih proizvođača.

“Taj proces je tek otpočeo, jer se radi nova sistematizacija radnih mjesta u skladu sa potrebama građana (po modelu zemalja EU) i po tom osnovu se očekuju racionalna rješenja, a time i nova otpuštanja zaposlenih u organima i službama lokalne samouprave”, saopštili su iz OO BS Rožaje.

Oni su podvukli da savjesni i odgovorni pojedinci ne treba da se plaše za svoja radna mjesta, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju.

Posljedice nesavjesne vladavine bivšeg predsjednika Opštine Rožaje su, tvrde oni, pored otpuštanja radnika i nezaposlenost - na 2.598 zaposlenih ima 6.318 korisnika socijalne pomoći, te iseljavanje stanovništva, siromaštvo, korupcija. BS će, kako se navodi u u saopštenju, realizovati sva predizborna obećanja.

"“Još u toku predizbornog perioda smo otpočeli saradnju sa budućim partnerima iz inostranstva, koji su spremni da ulažu u Rožaje. Intenzivno se radi na izradi dokumentacije i uređivanju investicionih planova. Investitorima ćemo omogućiti sigurno investiranje u našu opštinu i partnerstvo, koje je svih ovih godina bilo onemogućeno zbog korupcije lokalnih činovnika”, navodi BS.

267.000 eura biće ušteda na godišnjem nivou na osnovu otpuštanja prekobrojnih radnika, saopštila je rožajska BS. Oni su procijenili da "jedan neproduktivan i suvišan" zapošljeni radnik VSS, građane prosječno košta 7.440 eura godišnje.

Bonus video: