Popović: Crna Gora nakon NATO samita ponovo na raskršću

"Ako ne riješimo postavljene zadatke do kraja 2015. samim tim i ne dobijemo pozivnicu za ulazak u NATO, jedini krivac će biti Vlada"
5 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.09.2014. 15:04h

Crna Gora je poslije NATO samita u Velsu ponovo na raskršću, i ako do kraja naredne godine ne dobije pozivnicu za članstvo, jedini krivac biće Vlada, smatra lider Liberalne partije, Andija Popović.

"Poslije upravo završenog NATO samita, dobijenog posebnog tretmana i jasnih zadataka koje treba da ispunimo kako bi do kraja naredne godine dobili pozivnicu za članstvo, Crna Gora se nalazi na raskršću, poput onog iz 2006. godine, kada je obnovljena državnost", kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, potpuno je postalo jasno da je ulazak Crne Gore u NATO preduslov članstva u Evropskoj uniji (EU), ali i eventualne transformacije u moderno, mirno i progresivno društvo.

Popović je kazao da se može se reći da je Crna Gora "blizu stanja ’završnih grubih radova’ i ne želimo ponovo da se vratimo na stadijum ’rekonstrukcije’, koji neopravdano dugo traje".

"Ako ne riješimo postavljene zadatke do kraja 2015. godine, samim tim i ne dobijemo pozivnicu za ulazak u NATO, jedini krivac će biti Vlada Crne Gore, koja sada ima potpuno otvoren put, naravno sa očekivanim bolnim rezovima, posebno kod reformi bezjedonosnih službi i u oblasti vladavine prava“, naveo je Popović.

On je ocijenio da je sadašnja solidna spoljno politička situacija ipak opterećena prilično visokim nivoom korupcije, kriminala, nepotizma, kršenja ljudskih prava, ugrožavanja slobode medija i ne baš dobrom ekonomsko-socijalnom situacijom.

"Posebno je pitanje da li Crna Gora može ući u stanje ’završnih radova’ kao na neki način identitetski pogubljena država", kazao je Popović.

Kako je naveo, paralelno sa rješavanjem zadataka dobijenih od međunarodne zajednice kao preduslova za dobijanje poziva za članstvo u NATO, najduže u narednih 15-ak mjeseci, neophodno će biti i usvajanje zakona o proglašenju ništavnih odluka Podgoričke skupštine iz 1918.godine.

"Jer su tim aktima ukinuti naša država, crkva, dinastija, jezik i tek bi se tada stvorili uslovi za rješavanje neriješenih identitetskih pitanja", rekao je Popović.

Pogrešno je, smatra on, razmišljanje da je referendum održan 2006. ukinuo akta Podgoričke skupštine "jer ona i sada proizvodi neželjena djejstva, nametnuvši nam bezlični put u kome se često čak i naša državna himna izvodi kao po kazni, u manje ili više skraćenoj verziji".

Bonus video: