Afera Snimak u Pljevljima: Presuda 17. septembra

U završnoj riječi, tužilac Tomčić je ostao u cjelosti pri optužnici, dok advokat optuženih Milan Filipović je kazao da vjeruje da će sud imati snage da oslobodi optužene jer nijesu počinili krivična djela za koja se terete
70 pregleda 0 komentar(a)
Osnovni sud Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Osnovni sud Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.09.2014. 15:19h

Iznošenjem završnih riječi tužilaštva i odbrane u Osnovnom sudu u Pljevljima završeno je suđenje direktoru i službeniku Centra za socijalni rad Jusu Ajanoviću i Erminu Nuhanoviću i još deset aktivista DPS-a, koje tužilac u Pljevljima Milivoje Tomčić tereti za zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu službenog položaja u pomaganju.

Sutkinja Ljiljana Popović najavila je da će presudu objaviti 17. septembra zbog, kako je obrazložila, obimnosti predmeta.

U završnoj riječi, tužilac Tomčić je ostao u cjelosti pri optužnici. On je predložio da se optuženi osude po zakonu, s obzirom na to da je „njihova krivica nesumnjivo dokazana”. Prema Krivičnom zakoniku, Ajanović i Nuhanović bi mogli biti osuđeni do tri godine, kao i preostalih 10 aktivista DPS, iako u zakonu stoji da se za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja može i blaže kazniti.

Tomčić je kazao da je dokazano da su Ajanović i Nuhanović očigledno prekršili odredbe Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti, i pravilnika o bližim uslovima za ostvarivanje prava iz socijalne zaštite kao i Zakon o opštem upravnom postupku. Oni su, kako je kazao tužilac, oštetili budžet Crne Gore za preko četiri hiljade eura. Dodao je da je dokazano i da su ostali optuženi pomagali Ajanoviću i Nuhanoviću u nezakonitoj raspodjeli novčane pomoći. Prema njegovim riječima jedan broj svjedoka tvrdio je da jednokratnu novčanu pomoć nisu tražili, neki da se ne nalaze u stanju socijalne pomoći i da je nisu primili, iako su na spiskovima njihovi podaci sa nečijim, ali ne njihovim potpisom.

Advokat optuženih Milan Filipović je kazao da vjeruje da će sud imati snage da oslobodi optužene jer nijesu počinili krivična djela za koja se terete. U završnoj riječi, on je kazao da su dodjela novčane pomoći materijalno nezbrinutim građanima pojedine NVO i mediji bez ikakvih dokaza prikazali kao povredu slobode opredjeljenja pri glasanju.

Prema njegovim riječima, Ajanović je dijeleći jednokratnu novčanu pomoć obavio još jednu humanu aktivnost, koja se želi izokrenuti u njegov krivično-pravni progon.

„Čvrsto smo uvjereni da, bez obzira na određene nepravilnosti koje su počinjene u postupku dodjele i uručivanja jednokratne novčane pomoći ne postoji drugi elemenat bića ovog djela namjera pribavljanja sebi ili drugom neke koristi, odnosno nanošenje štete drugom licu“, rekao je Filipović.

On tvrdi da Nuhanović nije mogao biti suizvršilac u izvršenju jer po funkciji, a ni faktički, nije bio u mogućnosti da izvrši krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

„Okrivljeni za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, nisu mogli imati svijest o zejedničkom djelovanju sa drugim učesnicima u izvršenju djela to jest svijest da učestvuju u tuđem djelu da bi se drugome pomoglo“, kazao je Filipović.

On je kazao da su određene reakcije suda kod optuženih izazvale zabrinutost, ali da žele da vjeruju da sve to neće uticati na presuđenje.

Bonus video: