Rasmusen: Najkasnije do kraja 2015. procjena o pozivu Crnoj Gori

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je na današnjoj pres konferenciji rekao da su se saglasili da se otvore intenzivirani i fokusirani razgovori o kandidaturi Crne Gore
0 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, NATO
Anders Fog Rasmusen, NATO
Ažurirano: 05.09.2014. 12:23h

Lideri zemalja članica NATO saglasili su se da se otvore intenzivirani i fokusirani razgovori o kandidaturi Crne Gore za članstvo, a najkasnije do kraja 2015. procijeniće se da li da se Crna Gora pozove da se pridruži alijansi, kao i da nijedna treća zemlja ne može staviti veto na proširenje NATO.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je na današnjoj pres konferenciji rekao da su se saglasili da se otvore intenzivirani i fokusirani razgovori o kandidaturi Crne Gore, a najkasnije do kraja 2015. procijeniće se da li da se Crna Gora pozove da se pridruži alijansi.

"Politika otvorenih vrata bila je istorijski uspjeh za NATO. Omogućila nam je da krenemo ka Evropi, jednoj, cijeloj i u miru. Vrata NATO ostaju otvorena, a svaka zemlja će se ocjenjivati po zaslugama, nijedna treća zemlja nema veto na proširenje NATO. Svaki aspirant ima još neobavljenog posla u razlicitim oblastima, i pružićemo im podrsku koja im je potrebna", kazao je Rasmusen.

NATO je objavio da će pojačati svoje snage za brzo reagovanje, uključujući jedinice od nekoliko hiljada vojnika, uz podršku iz vazduha, sa mora i snaga za specijalne operacije, koje ce moći da rasporedi u roku od nekoliko dana u kriznim područjima.

Te snage poslužiće za jačanje odbrane NATO u Istočnoj Evropi, kako bi se suprotstavio "ruskoj agresiji".

Bonus video: