Rožaje: BS-SDP uručili prve otkaze ljudima iz DPS

Rukovodstvo lokalne uprave pripremilo je ukupno 35 rješenja o prestanku radnog odnosa
32 komentar(a)
Ejup Nurković, Foto: Opština Rožaje
Ejup Nurković, Foto: Opština Rožaje
Ažurirano: 04.09.2014. 05:51h

Nova vlast Bošnjačke stranke i Socijaldemokartske partije u Rožajama juče je pred kraj radnog vremena uručila prve otkaze radnicima Opštine, javnih preduzeća i ustanova koje je primila prethodna vlast Demokratske partije socijalista (DPS).

Rukovodstvo lokalne uprave juče je sročilo 35 rješenja o prestanku radnog odosa, ali nijesu uspjeli da ih uruče zaposlenim za koje tvrde da su primljeni mimo zakona. Predsjednik Opštine Ejup Nurković je rekao da je riječ o radnicima koji su rješenja dobili u periodu od 24. marta, kada su raspisani lokalni izbori, do prvog jula kada je on inaugurisan.

Nurković nije potvrdio niti negirao sumnje otpuštenih radnika da će njihova mjesta popuniti aktivisti BS: ”Ne znam šta da radim sa svojima, ima ih za nekoliko preduzeća, a ne za lokalnu upravu“.

Iz rožajskog DPS-a tvrde da su otkazi nezakoniti i politički motivisani.

"Bez posla su ostali ljudi koji su na svojim radnim mjestima proveli preko dvije i više godina, nakon čega su na osnovu zakona ostvarili pravo za ugovor na neodređeno. Otkaz je uručen i onima koji su zaposleni po raspisanom konkursu. Očigledno je riječ o političkoj odmazdi kakva u Rožajama, pa ni u Crnoj Gori nije zapamćena", saopštio je rožajski DPS koji je najavio podnošenje krivičnih prijava i pokretanje sudskih postupaka.

Nurković je kazao da rožajski DPS treba da zna da oni nijesu državni organ koji sprovodi pravdu, već će zakonitost odluka organa lokalne uprave cijeniti oni koji su nadleži za to.

Iz DPS-a su odgovorili da nova vlast „glumi vlast iznad države, jer su nakon što im nije prošla obmana Upravne inspekcije uzeli vlast u svoje ruke“.

"Upravnoj inspekciji je umjesto nove priložena stara sistematizacija čime je nadležni organ prevaren. Na uvid im je data i nepotpuna dokumentacija. Dokazaćemo naš zakonit rad i konstantno kršenje propisa nove vlasti", saopšteno je iz rožajskog DPS-a.

Upravna inspekcija je krajem jula, na zahtijev BS, utvrdila nepravilnosti u rješenjima 17 radnika lokalne administracije.

Upravna inspekcija nije kontrolisala rješenja zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima, za šta je podnosioca prijave (BS) uputila na inspekciju rada.

Nurković je naložio glavnom administratoru Redžepu Kurbardoviću i rukovodiocima da izvrše internu kontrolu rješenja zaposlenih u lokalnoj administraciji i preduzećima i ustanovama čiji je osnivač SO, te da predlože mjere postupanja koje su juče rezultirale otkazima.

DPS prethodno otpustio Nurkovića i Kurbardovića

Nurković tvrdi da otkazi nijesu politički motivisani, već da je riječ o sprovođenju zakona.

Gradonačelnik Rožaja je podsjetio je da je upravo on dobio otkaz od prethodne DPS vlasti.

"Kako sam otkaz dobio poslije duže od 20 godina radnog staža? Otpušten je bio i Redžep Kurbardović (glavni administrator). Nije to ništa strašno", kazao je Nurković.

Bivši gradonačelnik Nusret Kalač je rekao da je Kurbardović dobio otkaz "po sili zakona, jer je zakon ukinuo njegovo, odnosno radno mjesto ovlaštenog službenika za vođenje prekršajnog postupka".

Nurković je, rekao je Kalač, otpušten jer je odbio da obavlja posao za koji je bio raspoređen: "Prije nego što je dobio otkaz, sadašnji predsjednik Opštine je sedam godina primao platu a da nije dolazio na posao. Ne može sebe i Kurbardovića porediti sa 35 otkaza koje je on nezakonito podijelio. Ako su mu ta dva otkaza smjernica, onda je riječ o ličnom revanšizmu".

Bonus video: