Knežević: SDP mora što prije zauzeti stav i odlučiti da li će sa opozicijom ili ne

Knežević vjeruje da bi takvim razvojem događaja, gdje bi opozicija formirala vlast sa SDP-om i u ostalim gradovima, najzadovoljniji bili upravo građani
13 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Ivan Petrušić
Milan Knežević, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.09.2014. 13:06h

Neophodno je da Socijaldemokratska partija (SDP) što prije zauzme stav i odluči da li će ili ne sklopiti koalicioni aranžman sa opozicijom u gradovima koje "DPS drži u opsadi više od tri mjeseca", kazao je Milan Knežević, poslanik Demokratskog fronta.

"Situacija u kojoj je formiranje vlasti i funkcionisanje lokalnih samouprava uslovljeno dogovorom koalicije DPS-a i SDP-a u Podgorici, dobija nakon tri mjeseca sve elemente ozbiljne društvene krize. Više je nego jasno da paralizovanje rada lokalnih samouprava u Baru, Kolašinu, Bijelom Polju i Pljevljima predstavlja brutalni pritisak DPS-a na svog manjeg koalicionog partnera. Ali istovremeno pokazuje i nezainteresovanost ove partije za život građana u dvije trećine Crne Gore", rekao je on.

Prema njegovim riječima, jedini logičan izlazak iz takvog stanja je sklapanje koalicionog aranžmana opozicije sa SDP-om, ne samo u Podgorici, već i u gradovima koje DPS drži u opsadi više od tri mjeseca.

"Svako parcijalno rješenje od grada do grada predstavljalo bi plod politikantskih kalkulacija, i ne bi odražavalo izbornu volju građana", kazao je Knežević.

On vjeruje da bi takvim razvojem događaja, gdje bi opozicija formirala vlast sa SDP-om i u ostalim gradovima, najzadovoljniji bili upravo građani, pošto su sve političke stranke i koalicije za vrijeme izbora gromoglasno saopštavale da će se upravljati isključivo prema građanskim interesima.

"A najveći interes građana u ovim opštinama, uključujući i Podgoricu, ogleda se u servisiranju njihovih potreba, i normalnom i nesmetanom funkcionisanju lokalne samouprave. Blokadom crnogorskih gradova DPS je pokazao da mu nije stalo do građana u tim gradovima, i da je jedini moto te partije "vlast po svaku cijenu". Zbog toga je neophodno da SDP što prije zauzme stav povodom činjenice da se Crna Gora našla u političko-društvenom apsurdu, koji nakon tri mjeseca od održavanja izbora prijeti da parališe čitav sistem. Ako se tome doda uporno odbijanje Vlade da implementira Zakon o izboru odbornika i poslanika, jasno je da ulazimo u period radikalizacije političkih prilika", kazao je Knežević.

Poštom, kako je dodao, u javnosti već postoje najave o raspisivanju prijevremenih izbora u Herceg Novom, "koji bi trebalo da se, po svemu sudeći, održe po starom izbornom zakonodavstvu, tj. bez primjene elektronske identifikacije, opozicija bi izlaskom na tako organizovane izbore postala saučesnik u ustavnom nasilju".

"Zbog toga je neophodno što prije izvršiti pritisak na Đukanovića da odustane od ovakvog nauma, kojim želi da obesmisli izborne procese gdje god se održavali u Crnoj Gori. DF je, kao jasan uslov za povratak u Skupštinu, postavio usvajanje i potpuno implementiranje Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i pravni i politički epilog afere "Snimak". A ako neko u DPS-u misli da ćemo odustati od naših zahtjeva, rizikuje još veću političku nestabilnost nego što je bojkot Skupštine", kazao je on.

Bonus video: