CEMI: Političare izbaciti iz biračkih odbora

Kako se ne bi dešavale situacije da proglašenje rezultata zavisi od političke volje, izbornu administraciju treba profesionalizovati
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2014. 13:54h

Kako se ne bi dešavale situacije poput one u Kolašinu kad proglašenje rezultata izbora zavisi od političke volje, izbornu administraciju i biračke odbore bi trebalo profesionalizovati.

Takvu ideju zastupa NVO Centar za monitoring (CEMI), koji priprema poseban zakon o organima za sprovođenje izbora.

„Jedan od uzroka nedovoljnog povjerenja građana u izborne procese je postojeći model uređenja izborne administracije, koja nije zasnovana na principima profesionalizma i nezavisnosti u radu i koju kontrolišu partije. Posljednji slučaj sa OIK Kolašin to upravo potkrepljuje i upućuje na zaključak da je jedan od prioriteta u narednom periodu profesionalizacija i izgradnja novog sistema izborne administracije“, rekao je za „Vijesti“ direktor pravnog odjeljenja CEMI Vlado Dedović.

Administraciju treba profesionalizovati, smatra on, kako bi se na duži period riješio problem organizacije izbornog procesa.

„Političke partije treba da budu samo učesnici izbornih procesa, a organizacija i sprovođenje izbornih radnji treba da bude u nadležnosti profesionalizovane, nezavisne i politički neutralne izborne administracije, koja će štititi javni interes, zakonitost sprovođenja izborne procedure, i od koje će se očekivati da u donošenju odluka ne podliježe uticajima izvršne vlasti, partija i drugih društvenih subjekata“, kazao je Dedović.

Donošenje odluka bez uticaja partija: Sa glasanja

Profesionalizacija bi podrazumijevala, kako je objasnio, izbor novih predstavnika biračkih odbora, opštinskih i državne izborne komisije. Oni bi morali da imaju profesionalno iskustvo, bez partijskih knjižica.

„Ne vidim razlog zbog kojeg bi birački odbori ili opštinske izborne komisije u Crnoj Gori trebalo da broje više od tri člana. Oni bi trebalo da budu profesionalci koji će biti imenovani na određeni vremenski period, uz obezbijeđene stalne materijalne nadoknade za rad i stalne edukacije,“ dodaje Dedović.

Kao argument za stav CEMI on je naveo i najavljeno uvođenje sistema elektronske identifikacije birača, koji će, kako je rekao, unijeti značajne novine u sprovođenju izborne procedure.

„Nesporno je da će o tome morati da brinu lica koja će biti stručno osposobljena za upotrebu modernih tehnika. Sve ovo upućuje na zaključak da je reforma izborne administracije i prioritet i potreba za sve naredne izborne procese u Crnoj Gori“, kaže Dedović.

DIK ne može da kontroliše finansiranje partija

Dedović vjeruje da će uspostavljanje nezavisne i profesionalizovane DIK biti jedan od uslova koji će sigurno biti postavljen pred Crnu Goru u dijelu ispunjavanja političkih kriterijuma za članstvo u EU. “Trenutno, DIK ne može obezbijediti efikasno sprovođenje nadležnosti, pogotovu u dijelu kontrole nad sistemom finansiranja političkih partija i zloupotrebe državnih resursa u toku izbornih procesa. Od spremnosti partija da podrže novo, nepartijsko uređenje DIK-a i stvaranje jake institucije koja će se starati o zakonitosti sprovođenja izbornih procesa umnogome će zavisiti izgradnja povjerenja i demokratičnost narednih izbornih procesa”, smatra Dedović.

Galerija

Bonus video: