Opozicija poziva SDP da saopšti planove za Podgoricu

Građani su u Podgorici jasno pokazali da žele promjene, i zato pred čelnicima SDP-a nije težak izbor, kaže Kaluđerović iz SNP-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2014. 07:19h

Čelnici Socijaldemokratske partije (SDP) moraju da odgovore hoće li nastaviti pregovore o formiranju vlasti u Podgorici ili izaći na nove izbore, kako bi se riješila kriza vlasti u Glavnom gradu, ocijenio je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Velizar Kaluđerović.

On je kazao da se što prije mora formirati vlasti u Podgorici i ostalim opštinama, u kojima 25. maja DPS nije obezbijedio većinu. Kaluđerović je upozorio da je na socijaldemokratama najveća odgovornost što u tim gradovima nijesu formirane gradske uprave.

“Građani su u Podgorici jasno pokazali da žele promjene, i zato pred čelnicima SDP-a nije težak izbor. Moraju pokazati političku odgovornost i izajasniti se žele li nastavak pregovora ili nove izbore. Održavanje ovakvog stanja je neozbiljno i neodrživo”, kazao je Kaluđerović.

Iz medijskog pula SDP-a “Vijestima” juče nije odgovoreno da li će stranka Ranka Krivokapića nastaviti pregovore sa DPS-om u pet crnogorsih opština

Milošević očekuje i da su socijaldemokrate "dobro pripremile teren" i da se neće dugo gubiti vrijeme na razgovore oko formiranja vlasti u tim gradovima. On je odbacio mogućnost ponavljanja izbora.

Iz medijskog pula SDP-a “Vijestima” juče nije odgovoreno da li će stranka Ranka Krivokapića nastaviti pregovore sa DPS-om u pet crnogorsih opština.

Potpredsjednik SDP-a Raško Konjević kazao je početkom avgusta da su novi izbori izlaz iz postojeće krize u Podgorici, te da bi bilo najbolje kada bi se postigao širi konsenzus o njihovom održavanju.

Miloševićeve najave dogovora u pet opština, polititički direktor Pozitivne Crne Gore Srđan Perić nazvao je pokušajem promjene volje birača i “pretvaranjem manjine u većinu”. Perić očekuje da će SDP u septembru ostalim strankama dati jasnu informaciju o tome šta planira u Podgorici.

SDP već dobio podršku za svoju ideju manjinske uprave

“Više puta smo ponovili da su građani Podgorice glasali za promjene i to njih 53 odsto. Na nama je da te promjene i realizujemo, tim prije jer je sa opozicionim partijama postignut veoma kvalitetan i korektan politički dogovor”, ukazao je Perić, podsjećajući da je SDP od opozicionih partija imao podršku za formiranje manjinske vlasti. “Sada tu podršku treba i efektuirati formiranjem gradske vlasti, koja bi označila političke promjene koje su tražili građani”.

Perić je kazao da zbog toga DPS pokreće priču o pregovorima jer ima problem da prizna činjenicu da građani žele promjene. SDP i DPS prekinuli su pregovore u Podgorici u julu, nakon odbijanja veće partije da podrži nestranačkog kandidata za gradonačelnika.

“Uprkos velikim pritiscima tokom kampanje u kojima su aktivisti DPS-a i fizički nasrtali na kandidate za odbornike, građani su većinski glasali za promjene. Političko razmetanje kako su se sada dosjetili modela kako da od manjine naprave većinu, ne može promijeniti volju birača”, kazao je Perić.

Bonus video: