Kašćelan: Digitalizacija gradskih servisa budućnost lokalnih uprava

"Razvoj koncepta pametnih gradova i usluga zasnovanih na savremenim digitalnim i IT tehnologijama budućnost su lokalnih uprava, koja bi trebalo da im omogući stabilnost finansija, veću naplatu prihoda i povrat investicija, a time i bolje uslove za život građana“
67 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Kašćelan, Slovenija, Foto: Prijestonica Cetinje
Aleksandar Kašćelan, Slovenija, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 05.09.2018. 16:24h

Razvoj koncepta pametnih gradova i usluga zasnovanih na savremenim digitalnim i IT tehnologijama budućnost su lokalnih uprava, ocijenio je gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Kašćelan.

"Razvoj koncepta pametnih gradova i usluga zasnovanih na savremenim digitalnim i IT tehnologijama budućnost su lokalnih uprava, koja bi trebalo da im omogući stabilnost finansija, veću naplatu prihoda i povrat investicija, a time i bolje uslove za život građana“, kazao je Kašćelan.

Delegacija Prijestonice boravi u trodnevnoj posjeti Sloveniji i Hrvatskoj na poziv kompanija iz tih država, gdje sa vodećim provajderima i korisnicima digitalnih usluga, i proizođačima električnih vozila, razgovara o iskustvima i mogućnostima njihove potencijalne primjene na Cetinju.

Kašćelan se, kako je saopšteno iz Prijestonice, danas upoznao sa rješenjima koje nudi ljubljanski pametni grad kroz opcije beskontaktne kartice i plaćanja usluga mobilnim telefonom, koji lokalnoj upravi obezbjeđuju redovno punjenje budžeta, koje se može pratiti na dnevnoj bazi.

"Ta rješenja omogućavaju bezgotovinska plaćanja različitih vrsta usluga, od javnog prevoza, upotrebe bicikala, usluga gradske biblioteke, parkinga, do studentske menze ili kupovine karti za ulazak u muzeje ili galerije“, navodi se u saopštenju.

U Sloveniji je trenutno oko 898 hiljada aktivnih bezgotovinskih kartica, odnosno oko 70 hiljada aktivnih korisnika aplikacije za plaćanja telefonom.

Iz Prijestonice su rekli da je posebna pažnja tokom susreta sa predstavnicima slovenačkih i hrvatskih firmi bila posvećena i električnim vozilima, kojima bi mogla biti upotpunjena turistička ponuda Cetinja, ali i olakšan posao pojedinim gradskim službama.

Kašćelan se sastao i sa ambasadorom Crne Gore u Sloveniji, Vujicom Lazovićem, koji je pozdravio opredjeljenje gradske uprave da Cetinje razvija kao moderan grad.

Lazović je, kako je saopšteno, obećao pomoć u skadu sa svojim ovlašćenjima i stručnim kompetencijama.

Bonus video: