Drobnič: Nije se svima dopao naš proaktivni pristup

On je podsjetio da je premijer Milo Đukanović njegove aktivnosti okarakterisao kao miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore
179 pregleda 8 komentar(a)
Milo Đukanović, Mitja Drobnič, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Mitja Drobnič, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.08.2014. 12:44h

Delegacija EU i ja se trudimo da proaktivno djelujemo, što nije ispunilo očekivanja svih u Crnoj Gori, kazao je šef delegacije Mitja Drobnič.

On je podsjetio da je premijer Milo Đukanović njegove aktivnosti okarakterisao kao miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore.

"Nije uobičajeno, čak ni pristojno da ambasadori komentarišu izjave premijera ili ministar. Žao mi je što je premijer Đukanović interpretirao moje aktivnosti kao miješanje u unutrašnja pitanja. Aktivnosti su bile i još su usmjeren ka pomaganju održavanja dinamike procesa evropskih integracija. Ali, država sama odlučuje o brzini reformi", naveo je Drobnič u intervju za European Western Balkans.

Đukanović je Drobniča u maju optužio da se pojedinim izjavama uključio u kampanju za lokalne izbore u Crnoj Gori, a ocjenu je utemeljio na Drobničevom stavu da Crna Gora nije morala da se priključi sankcijama EU protiv Rusije.

"Crna Gora mora ojačati povjerenje građana u izborni proces kroz odgovarajuće pravne reforme, da osigura efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije na svim nivoima- što podrazumijeva pokretanje brojnih istraga, procesuiranja i presude. Da bi se ta borba uspješno vodila, neophodno je da Crna Gora nastavi sa reformama u pravosuđu. Reforme moraju biti usmjerene i ka stvaranju efikasne javne administracije i depolitizovanih službi za građane”, napominje Drobnič između ostalog u intervjuu.

Drobnič je dodao da EU ohrabruje vlasti da nastave sa rješavanjem starih i novih slučajeva napada na novinare i imovinu medija.

“Mediji moraju da rade bez pritiska i zastrašivanja. Mnogo toga je, međutim, i do medija: profesionalno izvještavanje i medijska samoregulacija moraju biti na prvom mjestu. Važno je napomenuti da je EU uz Crnu Goru na integracionom putu”, naglasio je on.

Bonus video: