Darmanović u Banjaluci: Proširenje EU i regionalna saradnja ključni za Jugoistočnu Evropu

Šef crnogorske diplomatije je kazao i da se u narednom periodu treba fokusirati na pitanja prepoznata Strategijom za Zapadni Balkan imajući u vidu da su komplementarna sa aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i da se o budućim obavezama može govoriti tek nakon ispunjavanja već preduzetih
71 pregleda 1 komentar(a)
Srđa Darmanović, Banjaluka, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđa Darmanović, Banjaluka, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 05.09.2018. 13:40h

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je održan u Banjaluci. Darmanović je poručio da je proširenje EU i regionalna saradnja ključni za budućnost Jugoistočne Evrope, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Tokom proteklih godina, svjedoci smo važnih iskoraka u boljoj povezanosti regiona kroz zajedničke infrastrukturne projekte, povećanje nivoa kulturne razmjene, saradnju u oblasti pravosuđa, unutrašnjih poslova, obrazovanja, nauke, medija, civilnog društva što nam, osim ekonomskog rasta, pomaže i u iskorjenjivanju korupcije i jačanju demokratije, stabilnosti i vladavine prava", kazao je Darmanović.

Kako se navodi u saopštenju tokom izlaganja, Darmanović je kazao da su proširenje EU i regionalna saradnja ključni za budućnost Jugoistočne Evrope i na toj liniji ocijenio da je za stabilnost, mir, dijalog i bolju međusobnu povezanost neophodno da pokažemo da je region jedinstven, da njeguje iste vrijednosti i gleda u istom pravcu.

On je istakao da su u tom kontekstu postignuti dogovori između Skoplja i Atine, kao i nastavak dijaloga Beograda i Prištine važni za čitav region.

Šef crnogorske diplomatije je kazao i da se u narednom periodu treba fokusirati na pitanja prepoznata Strategijom za Zapadni Balkan imajući u vidu da su komplementarna sa aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i da se o budućim obavezama može govoriti tek nakon ispunjavanja već preduzetih.

"Imajući u vidu aktivnosti u okviru Agende povezanosti, u narednom periodu neophodno je da se usredsredimo na mlade i pomognemo im u svim aspektima društva, uključujući nova radna mjesta, mogućnost daljeg usavršavanja, veću mobilnost, kako bi na taj način, kroz obezbjeđivanje boljih uslova za život, zadržali mlade ljude u zemljama regiona“, istakao je Darmanović.

Pored domaćina, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igora Crnadaka, na sastanku su učestvovali i potpredsjednici vlada i ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije, Marija Pejčinović-Burić i Ivica Dačić, kao i drugi visoki predstavnici država Jugoistočne Evrope.

Prvi sastanak u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja BiH Procesom saradnje pod sloganom "Bolja povezanost za bolji život“ (Better Connectivity For a Better Life) bio je, kako navode iz ministarstva, prilika za predstavljanje prioriteta predsjedavanja koji će se, između ostalih, odnositi na bolju infrastrukturnu povezanost, unaprijeđenje saradnje u oblasti biznis zajednica, položaj mladih, obrazovanje, kulturu, kao i suočavanje sa izazovima migracija i borbu protiv terorizma.

Bonus video: