Danilović tvrdi: Ukrajinska vojska ubija žene i djecu

"Kako on to nama tako brani Cetinje? Koja je to u stvari tajna i vrlo nespretna diplomatska poruka koju nam šalje Cibunljik?"
65 pregleda 38 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Facebook
Goran Danilović, Foto: Facebook
Ažurirano: 24.08.2014. 10:45h

Ukrajinska vojska besomučno ubija civile, žene, djecu i stare ljude, smatra poslanik Demokratskog fronta Goran Danilović.

On je na Facebooku komentarisao intervju otpravnika poslova Ukrajine u Crnoj Gori koji je kazao da se na istoku Ukrajine brane i crnogorski gradovi.

"Vrlo smjelo ili bolje rečeno vrlo neodmjereno i nedopustivo za diplomatu, makar bio i privremeni otpravnik poslova! Vladimir Cibuljnik, predstavnik Ukrajine u CG kaže da oni, ukrajinska vojska, na istoku Ukrajine brane i: Cetinje, Podgoricu, Nikšić i Plav!? Logično mi se nameću pitanja: kako i od koga? Cibuljnik misli, da se tako brane evropske vrijednosti? Misli da živimo u vremenu informativne izolovanosti, te da ćemo zaključivati na osnovu njegovog intervjua? Kako on uopšte zamišlja da na ovaj način brani recimo Nikšić, iako je vrlo stidno provukao i Plav pa sam mogao nešto reći o tom poredjenju sa našim istokom - ili nam je on mogao reći!?

Kako on to nama tako brani Cetinje? Koja je to u stvari tajna i vrlo nespretna diplomatska poruka koju nam šalje Cibunljik? Privremeni otpravnik poslova zaboravljja da svakodnevno njegova vojska, pod izgovorom da trijebi teroriste sa Istoka, inače svoje domicilno i dobro naoružano stanovništvo koje "samo" govori ruski i tako se "nacionalno osjeća", besomučno ubija civile, žene, djecu i stare ljude. To su evropske vrijednosti!? Tako, granatiranjem domova, sela, gradova...stadiona, gradskih četvrti, graničmih prelaza...tako se bori protiv terorizma!? Tako su se, eto recimo, protiv svojih radikalnih pokreta IRA-e ili ETA-e borili u Evropi!? Granatirali su odreda svakoga ko se zalagao, borio i tražio više prava za sebe i svoj dio svoje zemlje, pa makar usput stradala i bolnica!?", navodi Danilović.

On je kazao da Cibuljnik misli da "mi u Crnoj Gori živimo u devetnaestom vijeku i čekamo pismo iz Kijeva da nam se objasni o čemu je riječ?"

"Misli li Cibuljnik da je odbrana evropskih vrijednosti kada izraelska vojska u borbi protiv terorističkih pokreta i organizacija neselektivno ubija stotine civila!? Pravi li Cibuljnik razliku izmedju onoga što misli Evropa i svijet od onoga što misli njegov predsjednik Porošenko? Ili smo jedva dočekali gospodina predsjednika da nam prepiše evropsku civilizacijsku normu? Jesmo li mi koji vjerujemo da je federalizacija Ukrajine i prekid ratnih sukoba najbolje rješenje, antievropska i anticivilizacijska snaga, makar bili balkanski, francuski ili njemački političari, ministri, poslanici..? Cibuljnik mora shvatiti da neki od nas, recimo, nikada na takav način ne bismo branili Nikšić od Nikšićana, niti Plav od Plavljana. Ne bismo danas, jer smo juče imali gorka iskustva u regionu. Naučili smo na svojoj muci. Cibuljnik treba da zamoli, ako se to zaista radi, da u moje ime na istoku Ukrajine niko ne brane ni jedan grad Crne Gore. Ostavite nas nedostojne patetike i razgovarajte!

I Ukrajina može da nauči od sebe, odavno je u problemu. Ako je "vaš predsjednik" (do juče) Janukovič mogao da pregovara sa, iz njegovog ugla, teroristima koji koliko vidimo terorišu i "novo narodno rukovodstvo" pregovarajte i vi sa pobunjenim Istokom. I ne zatvarajte oči pred činjenicom da 40 ili 50 hiljada pobunjenih i naoružanih na vlastitoj teritoriji, spremnih da dobrovoljno poginu za svoj ideal, uvijek bude nešto više od terorizma. Pitajte nas, mi o tome znamo sve - objasnićemo vam", zaključuje Danilović.

Bonus video: