Sjeverna Koreja: Kontramjere zbog vježbi

Ministarstvo je izrazilo razočaranost zbog činjenice da američki zvaničnici nazivaju beskonačne američko-južnokorejske vježbe regularnim i defanzivnim
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.08.2014. 14:08h

Sjeverna Koreja će svake godine preduzimati kontramjere u cilju samoodbrane sve dok SAD i Južna Koreja budu sprovodile vojne vežbe usmjerene protiv njih.

To je saopštilo sjevernokorejsko ministarstvo spoljnjih poslova nakon najave da će tokom ove nedjelje SAD i Južna Koreja imati zajedničke vojne vježbe. Ovo je ozbiljna vojna provokacija Južne Koreje i neopravdana kriminalna akcija koja ugrožava mir i bezbjednost, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je izrazilo razočaranost zbog činjenice da američki zvaničnici nazivaju beskonačne američko-južnokorejske vježbe regularnim i defanzivnim, prenosi Itar-Tass.

"Prema mišljenju Vašingtona, sjevernokorejske mere samoodbrane, uključujući probe taktičkih raketa, predstavljaju prijetnju po čitav region i izazivaju ozbiljnu zabrinutost", poručilo je ministarstvo, dodajući da će SAD i Južna Koreja ove godine primjeniti svoju strategiju odvraćanja.

Ministarstvo je upozorio da će primjena ove strategije biti izražavanje ucjene i nuklearne prijetnje. Portparol generalštaba sjevernokorejske vojske juče je izjavio da njegova zemlja može izvesti najsnažnije i najnemilosrdnije preventivne napade u svakom trenutku budući da su SAD i Južna Koreja zaprijetile da će tokom zajedničkih vojnih vježbi primjeniti svoju strategiju odvraćanja.

SAD i Južna Koreja su počele vojne vežbe nazvane Ulči čuvar slobode koje će trajati 12 dana, a u njima učestvuje nekoliko desetina hiljada južnokorejskih i američkih vojnika. Ove vježbe su prvi put održane 1976. godine i od tada se održavaju svake godine u avgustu ili septembru.

Bonus video: