Država ne finansira "Mašana", ime mu dali Bjelopoljci

Pripadnici vojne i civilne policije testiraju vozilo po mjesec, nakon čega posebno formirana komisija daje ekspertske sugestije i konačnu ocjenu
216 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ministarstvo odbrane, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 07.09.2018. 13:31h

U slučaju da prođe složeni proces testiranja, prvo crnogorsko specijalno vozilo “Mašan” štitilo bi pripadnike crnogorske vojske i specijalnih jedinica policije u slučaju napada pješadijskim naoružanjem manjeg kalibra, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane. Saopštili su da MO i Vojska nisu učestvovali u njegovom finansiranju, kao ni u davanju imena.

“Naziv vozilu dala je firma koja je finansirala i proizvela prototip”, odgovorili su iz MO na čijem čelu je ministar Predrag Bošković.

Istakli su da Ministarstvo odbrane podržava projekat u smislu da je zainteresovano da se pokrenu novi kapaciteti vojne industrije, ali i kapaciteti manjih preduzeća koja bi se indirektno uključila. “Interes MO je da se postigne kvalitet ovog vozila koje bi moglo zadovoljiti i potrebe Vojske Crne Gore”, kazali su iz tog resora.

Za testiranje kvaliteta vozila zadužene su vojna i civilna policija. Njihovi pripadnici testiraju vozilo po mjesec, nakon čega, kazali su iz Ministarstva, posebno formirana komisija daje ekspertske sugestije i konačnu ocjenu.

Vozilo trenutno testiraju pripadnici vojne policije. Djelo je bjelopoljske kompanije „Montenegro Armour Group“(MAG), a predstavljeno je javnosti prošle sedmice u kasarni “Masline”.

“Vozilo je u novembru 2017. prezentovano pripadnicima VCG i Uprave policije u svojoj prvoj varijanti. Nakon toga su održana četiri radna sastanka sa predstavnicima firme, na kojima su izlagane sugestije i predlozi, na osnovu iskustava i potreba koje imaju pripadnici vojne i civilne policije”, pojasnili su iz MO, dodajući da je riječ o složenom procesu.

Preciziraju da se radi o lakom oklopnom vozilu koje je namijenjeno za korištenje od strane vojne policije i specijalnih policijskih jedinica “u uslovima kada bi posada bila izložena dejstvu pješadijskog oružja manjeg kalibra”.

Napominju da interes za ovakvom vrstom vozila postoji i na domaćem i na međunarodnom tržištu, mada ističu da je o narudžbama rano govoriti jer je ono još u fazi razvoja.

Iz Ministarstva je prošle sedmice, poslije prezentacije u podgoričkoj kasarni, saopšteno da je pokretanje vojne industrije u Crnoj Gori ozbiljan državni projekat koji će značajno unaprijediti sektor odbrane. “Vijestima” su kazali da se prijemom Crne Gore u NATO stvorio preduslov za sigurne investicije, a samim tim i interes za ulaganja u nove kapacitete vojne proizvodnje.

“Do sada Ministarstvo odbrane nije kupovalo naoružanje i vojnu opremu (NVO) sa domaćeg tržišta. Pojavom domaćeg proizvođača koji nudi NVO, kao što je ovo borbeno vozilo, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, zainteresovani su za pruženje podrške razvoja vojne industrije u zemlji, kako kroz tehničku podršku, tako i kroz uspostavljanje normativnog uređenja, koje definiše oblast razvoja i proizvodnje NVO”, pojasnili su.

U toku je izrada novog Zakona o proizvodnji i remontu NVO, koje će, između ostalog, propisivati način i izdavanje dozvola za proizvodnju i remont NVO, obezbjeđenje i zaštita u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, kao i proizvodnja naoružanja i vojne opreme u ratnom i vanrednom stanju.

Ni proizvođač neće o tehničkim karakteristikama

Iz Ministarstva su nas za informacije o tehničkim karakteristikama vozila (na kojoj mehaničkoj osnovi je napravljeno...) uputili na proizvođača. Iz bjelopoljskog “MAG-a” “Vijestima” su saopštili da ne mogu da daju nikakve informacije u vezi sa vozilom dok se ne završi njegovo ispitivanje i testiranje.

Na sajtu proizvođača mag.co.me nisu dostupne nikakve informacije ni o proizvođaču, ni u vozilu.

“MAG” je inače osnovan 14. avgusta 2017. godine, a na kraju te godine je zvanično imao jednog zaposlenog.

Direktor ove bjelopoljske kompanije je Dragoljub Vasić.

Najveći udio u ovoj kompaniji – 75 odsto - ima bjelopoljski “Unipred”. Njen vlasnik i direktor je Savo Lukić, a “Unipred” je registrovan za izgradnju stambenih zgrada.

Turski “Arnuvanda metal” ima 15 odsto, a 10 odsto “AMZ Global”.

Na internetu se može naći više kompanija pod imenom “AMZ Global”. Na primjer, AMZ global iz Poljske se takođe bavi proizvodnjom borbenih oklopnih vozila, a na njihovom sajtu se može vidjeti da su neka slična kao “Mašan”.

Bonus video: