Ako ne bude dogovora, izbori ne mogu biti prije proljeća

Krajnji rok do kada se moraju konstutuisati vlast u Podgorici, te Baru, Pljevljima, Bijelom Polju i Kolašinu je 25. novembar, šest mjeseci nakon održavanja izbora
80 pregleda 18 komentar(a)
DPS Podgorica, Slavoljub Stijepović, Foto: Arhiva "Vijesti"
DPS Podgorica, Slavoljub Stijepović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.08.2014. 05:44h

Vjerovatni novi lokalni izbori u Podgorici ne mogu biti održani prije kraja zime ili ranog proljeća 2015. godine, osim u slučaju dogovora vlasti i opozicije.

Na to ukazuju zakonski rokovi, političke taktike koje stoje na raspolaganju akterima na političkoj sceni i prazne partijske kase ne samo opozicije, već i vladajućeg DPS-a koji se uoči 25. maja u Podgorici hvalio skromnim projektima - otvaranjem kružnog toka na Starom aerodromu i rekonstrukcijom Dalmatinske ulice.

Krajnji rok do kada se moraju konstutuisati vlast u Podgorici, te Baru, Pljevljima, Bijelom Polju i Kolašinu je 25. novembar, šest mjeseci nakon održavanja izbora. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Vlada, konkretno MUP nakon toga može uvesti prunudnu upravu. Rok za održavanje izbora je 60 do 100 dana od dana raspisivanja, što znači da je početak februara najraniji rok za eventualni novi izlazak na birališta na lokalnom nivou.

Takođe, veliko je pitanje kako će opozicija i SDP reagovati kada je riječ o primjeni zakona o izboru odbornika i poslanika i o finasiranju političkih partija.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno je da se 1. novembra primjenjuje elektronska identifikacija birača. Do sada nije ništa urađeno kada je riječ o nabavci opreme za koju je procijenjeno da vrijedi oko 1, 4 miliona eura, niti Vlada izgleda planira da izdvoji novac za ono što joj je nametnuto kao zakonska obaveza.

Vlada je izdvojila novac samo za sprovođenje Zakona o biračkom spisku kojim je predviđena centralizacija biračkog spiska, za koji će iz budžeta biti izdvojeno 750.000 eura, od čega će se polovina trošti u tekućoj, a pola u narednoj godini. Što se tiče zakona o finasiranju partija, on praktično ne postoji nakon što je Ustavni sud proglasio neustavnim dio njegovih odredbi.

Ovakav haos u izbornom sistemu odgovarao bi vladajućem DPS-u za nove izbore u Podgorici i eventualne vanredne parlamentarne, o kojima se sve više spekuliše ako ne dođe do dogovora DPS-a i SDP-a u Bijelom Polju, Pljevljima i Baru. Međutim, činjenica je i da opozicija i SDP zajedno imaju većinu kojom bi mogli da utiču na kontrolu izbora.

DF: Jedini u Evropi nećemo imati izborne zakone

Poslanik DF-a Milutin Đukanov ić kazao je da će Crna Gora ubrzo, od 1. novembra, biti jedina zemlja u Evropi koja nema izborno zakonodavstvo. "Crna Goranema izborno zakonodavstvo za izbore koji bi bili raspisani nakon 1. septembra.

Tako je 60 dana rok od raspisivanja do održavanja, ulazimo u novembar, a u zakonu jasno piše da članovi koji se odnose na elektronsku identifikaciju birača na samom biračkom mjestu i glasanju putem pisma staruju od 1. novembra. Ne postoje alternativne mogućnosti. U novom zakonu nema starih članova, da piše ako nema ovoga važi ovaj član", rekao je Đukanović za "Vijesti". On je dodao da to što Vlada neće da obezbijedi novac i implementira te članove zakona predstavlja udar na kompletnidruštveni poredak.

"Vidjeli ste i da i DIK radi u starom sastavu, OIK u Kolašinu i Herceg Novom idu ka teškoj krivičnoj odgovornosti, kao i Vlada zbog toga što neće da implementiraZakon o izboru odbornika i poslanika, koji poslije Ustava ima najveću težinu jer se usvaja sa dvije trećine glasova", kazao je Đukanović.

Bonus video: