Jovanović: Većina odbornika DPS obavljala funkciju kršeći Zakon, ostavke su licemjeran čin

"U prethodnom mandatu su funkciju odbornika na protivzakonit način obavljali Nermin Abdić, Momčilo Vujošević, Đorđina Lakić, Nebojša Kavarić, Nenad Vujošević, Jovan Rabrenović, Vladimir Rajčić, Marija Đuričković, Ivana Abdić, Nataša Tomović i Zoja Bojanić Lalović", istakao je Jovanović
102 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Jovanović, Foto: DF
Nikola Jovanović, Foto: DF
Ažurirano: 07.09.2018. 11:21h

Podnošenjem ostavki 14 odbornika DPS u Glavnom gradu zbog nespojivosti funkcija su priznanje da su u prethodne četiri godine većina njih obavljali funkciju odbornika kršeći Zakon o sprečavanju korupcije i odredbi o nespojivosti funkcija, saopštio je danas Nikola Jovanović, član Predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP) i funkcioner Demokratskog frotna (DF).

Odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), njih 14, su zbog postojanja sukoba interesa, podnijeli ostavke na odborničke funkcije u Skupštini Glavnog grada.

"Za flagrantno kršenje zakona su imali institucionalnu podršku jer smo tim povodom podnosili prijave Agenciji za sprečavanje korupcije i pokrenuli spor pred Ustavnim sudu koji su svojim nečinjenjem i obmanjivanjem javnosti omogučili da kršenje zakona prođe nekažnjeno i time zloupotrebljavajući svoj položaj štitili odbornike DPS svo ovo vrijeme. Odbijajući da primijene zakon i sankcionišu funkcionere DPS koji ga krše, dokazali su po ko zna koji put zarobljenost i pristrasnost institucija. U prethodnom mandatu su funkciju odbornika na protivzakonit način obavljali Nermin Abdić, Momčilo Vujošević, Đorđina Lakić, Nebojša Kavarić, Nenad Vujošević, Jovan Rabrenović, Vladimir Rajčić, Marija Đuričković, Ivana Abdić, Nataša Tomović i Zoja Bojanić Lalović", istakao je Jovanović.

On je dodao da su svi oni istovremeno bili odbornici i članovi menadžmenta javnih ustanova i privrednih društava čiji je osnivač država odnosno lokalna samouprava.

"Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica, kao i to da javni funkcioner-odbornik ne može obavljati nikave dodatne funkcije u ustanovi ili drugom pravnom licu u kojima je država odnosno opština vlasnik. Nesumnjivo je jasno da je akcija podnošenja ostavki u novom sazivu Skupštine Glavnog grada izvedena kako bi se prikrila činjenica da su četiri godine protivzakonito obavljali funkcije i time ujedno za svo to vrijeme primali naknade za koje nije postojao pravni osnov, čime su se nezakonito obogatili u pojedinačnim iznosima od po 7.200 eura. Ostavke u novom sazivu su apsolutno licemjeran čin jer je isti zakon važio i u proteklom mandatu. Na ovaj način se žele obesmiliti postupci koji su inicirani protiv odbornika DPS u dijelu prestanka funkcije odbornika, ali sa druge strane to pruža nedvosmislenu potvrdu o nezakonitom bogaćenju i otvaranju procedure povraćaja nezakonito stečenih sredstava", poručio je Jovanović.

Po njegovim riječima, ovim činom su odbornici DPS javno priznali da su svjesno kršili zakon i koliko god institucije odbijale da rade svoj posao, posebna je satisfakcija što su ovim činom pokazali da su DNP i DF uspjeli da primoraju funkcionere DPS na poštovanje zakona.

"Time smo postigli da u novom sazivu Skupštine Glavnog grada neće biti onih koji su kršili zakon i stvorena je dobra osnova da u budućem periodu u lokalnim parlamentima ne sjede odbornici koji su istovremeno direktori javnih ustanova, članovi organa upravljanja u privrednim društvima i drugi javni funkcioneri, jer to nesumnljivo predstavlja konflikt interesa", zaključio je Jovanović.

Bonus video: