Vlahović: CDU bi na izborima nastupila samostalno

"Crnoj Gori su potrebne promjene koje će potvrditi i nastaviti njen evroatlantski put, a ne one koje će ga dovesti u pitanje"
191 pregleda 14 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.08.2014. 11:02h

Crnoj Gori su potrebne promjene, ocijenio je predsjednik Crnogorske demokratske unije (CDU), Miodrag Vlahović, navodeći da će ta partija nastupiti samostalno ukoliko bude izbora na lokalnom ili državnom nivou.

Vlahović je kazao da CDU pomno prati dešavanja u postizbornom periodu u Podgorici koja, kako je naveo, dominiraju na političkoj sceni Crne Gore, ali da joj pozicija, kao novoosnovane partije, ne dozvoljava da se detaljno izjasni o svojim stavovima.

„Imamo precizne analize i stanovišta, ali naša delikatna pozicija nam ne dozvoljava, i ne izaziva dovoljno potrebe, da u detaljima objašnjavamo javno šta sve o tome mislimo“, rekao je Vlahović.

On je kazao da ukoliko razvoj situacije bude nametnuo potrebu za raspisivanjem novih izbora, bilo u Podgorici ili Crnoj Gori, CDU će za to biti spremna.

Vlahović je poručio da ta partija procjenjuje situaciju na političkoj sceni i da bi, ukoliko bi učestvovali na izborima, nastupila samostalno.

„CDU se, kao nova stranka, osnovana nešto manje od mjesec nakon lokalnih izbora, sprema da u onom trenutku kada politička potreba u Crnoj Gori bude iziskivala i omogućavala nove izbore, prije svega na parlamentarnom novou, na njima nastupi samostalno“, rekao je Vlahović.

On je ocijenio da su Crnoj Gori potrebne promjene koje će je jačati, a ne slabiti.

„Ono što je za CDU u ovom trenutku najznačajnije je da trenutna dešavanja potvrđuju jednu od temeljnih teza partije i naše političke pozicije, a to je da su Crnoj Gori potrebne promjene, ali ne sa bilo kim, ne na bilo koji način i ne sa bilo koje strane“, objasnio je Vlahović.

Crnoj Gori su, kaže on, potrebne promjene koje će potvrditi i nastaviti njen evroatlantski put, a ne one koje će ga dovesti u pitanje, a naročito onaj segmet našeg, nadamo se, skorašnjeg članstva u NATO alijansi“, poručio je Vlahović.

Prema njegovim riječima, potrebne su promjene koje će dalje izgrađivati kapacitete Crne Gore kao građnskog društva i multietničlke i multikonfesionalne zajednice, a ne one koje na bilo koji način mogu dovesti te vrijednosti u pitanje.

„Pozicija CDU oko toga je principijelna i biće takva i dalje“, kazao je Vlahović na konferenciji za novinare, povodom posjete predsjednika Saveza liberala i demokrata za Evropu u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i potpredsjednika Liberalne internacionale, Žordija Šukla.

Šukla se u Podgorici, u sklopu privatne posjete Crnoj Gori, sastao sa članovima Predsjedništvom CDU.

On je pozdravio formiranje CDU i istakao kako je siguran da će ta partija pojačati političke snage koje se okupljaju oko liberalnih i demokratskih vrijednosti i da bi mogla suštinski doprinijeti izgradnji političkog projekta koji će biti saglasan interesima građana Crne Gore.

„Nakon sastanka sa članovim CDU, ubijeđen sam da je ono što ta partija nudi u potpunosti zasnovano na vrijednostima zapadne demokratije i obrascima političkog refomističkog centra i da će biti u jasnoj vezi sa vrijednostima i idejama modernizacije, ekonomskog razvoja i reformi u Crnoj Gori“, kazao je Šukla.

Bonus video: