DIK: Kolašinski OIK ima sedam dana da objavi rezultate izbora

Državna komisija traži od opštinske da sačini izvještaj o rezultatima izbora, kako bi se konstituisala nova Skupština opštine Kolašin
3 komentar(a)
Đurđevina, Foto: Dragana Šćepanović
Đurđevina, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 12.08.2014. 15:06h

Državna izborna komisija naložila je Opštinskoj izbornoj komisiji u Kolašinu da u roku od sedam dana objavi rezultate izbora koji su održani 25. maja i ponovljeni u na biračkom mjestu Đurđevina 8. juna u toj opštini.

Državna komisija traži od opštinske da sačini izvještaj o rezultatima izbora, kako bi se konstituisala nova Skupština opštine Kolašin.

Na probleme u konstituisanju u lokalnom parlamentu ukazivao je SNP koji je je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika OIK-a Zorana Vlahovića jer, kako kažu, skupštini opštine nije dostavio valjane izvještaje o rezultatima izbora.

Član državne komisije Milisav Ćorić kazao je za TV Vijesti da je to državno izborno tijelo konstatovalo da su istekli rokovi za zaštitu biračkog prava, te da su sve odluke i postupci pred nadležnim organima povodom izbora u Kolašinu sada postali pravosnažni.

"Izvještaj koji je dostavio predsjednik OIK predsjedniku SO iz ranijeg saziva nije sastavljen u skladu sa zakonom, tako da se mandati koje izborna lista dobija shodno rezultatima dodjeljuju prema redosljedu sa izborne liste i naložila OIK Kolašin da odmah, a najkasnije u roku od sedam dana objavi rezultate izbora i da sačini izvještaj radi sazivanja konstitutivne sjednice SO Kolašin", kazao je Ćorić.

Poziv za hitno zakazivanje sjednice prošle sedmice DIK-u uputila Socijalistička narodna partija (SNP).

„Nakon što je dostavljena dokumentacija i ispunjeni svi uslovi, kako bi DIK, u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom, preduzeo mjere i donio odgovarajuće akte, čijom primjenom bi se obezbijedilo poštovanje zakona i održavanje konstitutivne sjednice Skupštine opštineO. U suprotnom, odgovornost za dalje negativne posljedice snosiće upravo DIK kao organ koji vrši nadzor nad radom opštinskih izbornih komisija“, saopšteno je iz SNP-a.

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović je kazao da se u Kolašinu odvija scenario koji “po stepenu drskosti i neodgovornosti nije zabilježen u crnogorskom parlamentarizmu“.

„Predsjednik Opštinske komisije Zoran Vlahović potpisao je zapisnik o utvrđivanju konačnih rezultata izbora, a zatim, pored svog potpisa dopisao i „unikatnu“ konstataciju-„potpisujem da ne prihvatam zapisnik o konačnim rezultatima izbora i njegovu sadržinu”. To što predsjednik izborne komisije ne prihvata Zapisnik o konačnim rezultatima izbora kojeg je prethodno potpisao, i što su još pet članova komisije od ukupno 12 članova odbili da potpišu zapisnik, bez ikakvog je uticaja na konačne rezultate izbora koje je komisija utvrdila i zapisnički konstatovala”, smatra Gošović.

Prema njegovim riječima predsjednik OIK-a bio je dužan da, u skladu sa zakonom, Skupštini opštine podnese izvještaj o rezultatima za izbor odbornika, i konačne rezultate izbora objavi u Službenom listu Crne Gore.

SNP podnijela Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio i krivičnu prijavu protiv jer, kako tvrde, “kao odgovorno lice nije izvršio zakonom utvrđenu obavezu da Skupštini opštine (SO) dostavi izvještaj o konačnim rezultatima lokalnih izbora 25. maja i ponovljenih 8. juna, na biračkom mjestu broj 27 u Đuđevini.”

“Nečinjenjem Vlahović je onemogućio održavanje prve konstitutivne sjednice novoizabrane SO, čime je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaj”, saopšteno je iz SNP-a.

Vlahović je ocijenio je da SNP nije imala pravni osnov za podnošenje krivične prijave, jer je sprovođenje izbornog zakonodavstava stvar upravnog postupka, a ne tužilaštva. “Ni u čemu se nijesam ogriješio o zakon. Predsjedniku SO Milu Šukoviću sam dostavio izvještaj o radu OIK u kome je konstatovano ono što se i desilo”, kazao je Vlahović i naveo da će podnijeti krivične prijave “za lažno prijavljivanje i nanošenje duševnih bolova”. Za to, kako kaže, ima osnova jer je “žrtva medijske hajke”.

Bonus video: