Braun: Sukobi partijskih interesa unazađuju Crnu Goru

"U najboljem interesu svih građana Crne Gore, ohrabrujemo sve partije da rade zajedno da pronađu rješenje za ovu nerazriješenu situaciju i izaberu VDT"
82 pregleda 0 komentar(a)
Su Kej Braun, Foto: Savo Prelević
Su Kej Braun, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.08.2014. 10:46h

Sukobi uskih partijskih interesa unazađuju Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji (EU) i NATO-u i ugrožavaju njen napredak i prosperitet, poručila je američka ambasadorka u Podgorici, Su Kej Braun.

Ona je ocijenila da je Crna Gora napravila važne zakonske i ustavne promjene čiji je cilj obezbjeđivanje veće nezavisnosti sudstva i tužilaštva, podsjećajući da se neka od novih rješenja kojim se obezbjeđuje ta nezavisnost odnose i na novu proceduru izbora vrhovnog državnog tužioca (VDT).

"Koja zahtijeva širu saglasnost među političarima i u parlamentu i kreirana je da osigura da sposobna i široko prihvaćena ličnost dobije tu funkaciju. Žalimo što ta procedura nije još potpuno implementirana i novi VDT izabran”, rekla je Braun agenciji Mina.

Ona je kazala da, u kontekstu neizbora vrhovnog državnog tužioca, ima poruku ne samo za vladine zvaničnike nego za sve političare u državi.

"Kad je riječ o ovom i drugim pitanjima, sukobi bazirani na uskim partijskim interesima unazađuju Crnu Goru na putu ka EU I NATO i ugrožavaju njen napredak i prosperitet uopšte. To je posebno tačno kada govorimo o odlukama o važnim pitanjima kao što je izbor VDT-a", rekla je Braun.

Prema njenim riječima, nedefinisana situacija u vezi sa VDT ne znači samo da mnogi zadaci koji su pred Crnom Gorom na polju vladavine prava ostaju nezavršeni, nego to takođe ugrožava pravo građana na pravičan, efikasan i pouzdan pravni sistem.

"U najboljem interesu svih građana Crne Gore, ohrabrujemo sve partije da rade zajedno da pronađu rješenje za ovu nerazriješenu situaciju i izaberu VDT", navela je Braun.

Podržavamo težnje Crne Gore i vrata NATO-a ostaju otvorena

Komentarišući odluku ministara NATO zemalja da sa Crnom Gorom budu intenzivirani razgovori, a odluka o pozivu donijeta 2015. godine, Braun je kazala da tu odluku treba posmatrati kao ohrabrujući znak koji prepoznaje napredak Crne Gore i ukazuje na potrebu nastavka implementacije reformi, uključujući i onu u oblasti vladavine prava.

"Kao što je generalni sekretar Anders Fog Rasmusen najavio, osim otvaranja intenziviranih i usredsređenih razgovora sa Crnom Gorome, NATO je odredio konkretan datum do kojeg će njen napredak biti razmotren bez obzira na datum sljedećeg NATO samita", kazala je ona.

Kako je rekla, ostaje da Crna Gora, uključujući Vladu i sve njene građane, preduzme neophodne korake.

"NATO saveznici će pratiti i očekivati vidljiv napredak u oblastima kao što su vladavina prava, reforma sistema odbrane i obavještajnog sektora, kao i javna podrška za članstvo", poručila je Braun.

Upitana da li su tačni medijski navodi da se Amerika, uz još dvije zemlje, protivila tome da Crna Gora ove godine u Velsu dobije poziv za članstvo, ona je rekla da su diskusije među NATO saveznicima povjerljive i sve odluke unutar NATO-a postižu se konsenzusom.

"Podržavamo težnje Crne Gore i vrata NATO-a ostaju otvorena. Na Crnoj Gori je da pokaže da je spremna da ispuni obaveze za prijem u članstvo", kazala je ona.

Prema riječima Braun, saveznici su veoma jasni u kontaktima sa crnogorskim zvaničnicima o tome šta treba da bude urađeno u svim oblastima.

"Nema novih zadataka. Dinamika reformi i sposobnost da se pokažu konkretni rezultati odrediće ishod procesa razmatranja ostvarenog napretka i konačnu odluku Alijanse. Ostaje zadatak za Crnu Goru da naporno radi na primjeni svih reformi i Sjedinjene Države i ostali saveznici su odlučni da joj pomognu na tom putu”, kazala je ona.

Prema riječima Braun, Crna Gora je usvojila nekoliko važnih zakonskih izmjena čiji je cilj reforma obavještajnog sektora.

"Vrijeme je da se te promjene sada implementiraju kako bi se crnogorska obavještajna služba uskladila sa standardima 21. vijeka tako da se na Crnu Goru može računati kao na budućeg partnera u Alijansi", poručila je ona.

Stvoriti uslove da mediji slobodno istražuju moguće slučajeve korupcije

Braun je ocijenila da su se, kad je u pitanju vladavina prava, značajne promjene već dogodile, ali to je, kako je rekla, kontinuirani proces sa mnogo izazova.

"Drago mi je da Vlada Crne Gore planira osnivanje novih institucija kao što su potpuno nezavisna kancelarija specijalnog državnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, novi elitni policijski tim koji će podržavati rad specijalnog tužioca, kao i nova agencija za borbu protiv korupcije", rekla je ona.

To su, kako smatra, odlični koraci.

"Zadatak je sada da se osigura da te institucije budu efikasne u praksi kao što izgledaju na papiru".

Ona je, kad je u pitanju borba protiv korupcije, poručila da svaka vlada mora biti konstantno obazriva u odnosu na korupciju i preduzeti mjere da spriječi vladine službenike, i u stvari sve građane, da učestvuju u koruptivnim radnjama.

"To, takođe, znači da se moraju stvoriti uslovi da mediji slobodno istražuju moguće slučajeve korupcije. To što novinari imaju da saopšte nije uvijek prijatno ali, ako želimo da onemogućimo da se korupcija širi, novinarima se moraju obezbijediti uslovi da obavljaju svoj posao na nepristrasan način", navela je Braun.

Kako je kazala, EU i NATO će pažljivo pratiti napredak Crne Gore po pitanju vladavine prava.

Braun je, budući da je u toku izrada zakona o sprečavanju korupcije, ponovila da joj je drago da Crna Gora ima planove da osnuje novu antikorupcijsku agenciju, budući da, kako je rekla, takve institucije igraju ključnu ulogu u sprječavanju korupcije, prije nego što se ona i dogodi, kreiranjem obuhvatnih sistema za prevenciju, prepoznavanje i otkrivanje korupcije.

"Drago mi je da smo bili pozvani da ponudimo predloge na nacrt zakona o sprječavanju korupcije koji će uobličiti ovu agenciju. Kao što smo naveli u komentaru nacrta tog zakona, uobičajena i najbolja međunarodna praksa je uvođenje znatnih krivičnih sankcija protiv državnih službenika za lažno prijavljivanje imovine u postupku koji vode takve agencije", rekla je ona.

Iako, kako je kazala, takve sankcije nijesu uključene u posljednju verziju nacrta ovog zakona, saopšteno je da će takve sankcije biti razmatrane u kontekstu novih amandmana Krivičnog zakonika koji se predviđaju za iduću godinu.

"Pozdravljamo najavu takvog razmatranja”, kazala je Braun.

Bonus video: