Koprivica: Mijenjaju zakone samo koliko im odgovara

Koprivica podsjeća da je najavljena promjena izbornih zakona četvrta velika promjena legislative od 1998. godine
71 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Igor Šljivančanin
Dragan Koprivica, Foto: Igor Šljivančanin
Ažurirano: 06.09.2018. 16:14h

Krajnje vrijeme da se okonča reforma izbornog zakonodavstva koja traje gotovo 20 godina, poručio je direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica. On smatra da je dosadašnje iskustvo izbornih reformi pokazalo da je pristup političkih subjekata bio “usvojiti samo onoliko standarda koliko im u datom trenutku odgovara ili koliko moraju”.

Koprivica podsjeća da je najavljena promjena izbornih zakona četvrta velika promjena legislative od 1998. godine.

“To je gotovo nezamislivo u ozbiljnim političkim sistemima. Nadamo da će ovoga puta javni interes, odnosno potreba razvoja demokratskih procesa u Crnoj Gori bar malo biti ispred partijskog, i da će se prilikom pripreme novih zakona više voditi računa o usvajanju standarda a manje kalkulisati o tome kako će se oni odraziti na političku poziciju pojedinih partija”, navodi Koprivica.

On smatra da se tokom rada Radne grupe za reformu izbornih zakona, koja bi trebalo da bude formirana na jesen, ne smije ponoviti praksa iz 2013. godine kada je većina predstavnika vlasti i opozicije odbacivala predloge NVO kao “ishitrene i nepromišljene”.

On smatra da su vlast i opozicija imali vremena da promisle šta su donijela rješenja o Državnoj izbornoj komisiji (DIK).

“Individualne kandidature građana, uvođenje otvorenih lista, žalbe na izborni proces, diskriminacija Roma i lica sa invaliditetom, depolitizacija izborne administracije, sređivanje registra prebivališta, tj. biračkog spiska, stvaranje nezavisne i dubinske kontrole finansiranja partija, ravnopravnost polova, kvalitetno sprečavanje zloupotrebe resursa, tretman medija a prije svega javnog servisa su samo neka od pitanja koja tada nijesu riješena i ostavljena su pa čekaju “zrelije društvo” i bolji ambijent”, kazao je Koprivica.

Bonus video: