SDP digao ruke od ELP: Krivokapić bježi od opozicije i Pozitivne

Vujović tvrdi da lider SDP-a nema podršku za koaliciju sa opozicijom, ali ni snagu za savez sa DPS-om
90 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2014. 08:50h

Socijaldemokratska partija (SDP) najavila je prekid saradnje sa Pozitivnom Crnom Gorom, navodeći da je, nakon rascjepa, stranka Darka Pajovića postala nestabilan konstituent koalicije Evropsko lice Podgorice. U Pozitivnoj smatraju da SDP time traži alibi za prekid pregovora sa opozicijom o formiranju manjinske vlasti.

Navodeći da su formiranjem koalicije sa nestranačkim kandidatom, socijaldemokrate pokazale želju za suštinskim promjenama, funkcioner SDP-a Đorđe Suhih tvrdi da

Pozitivna više ne može da garantuje stabilnost koalicije niti buduće vlasti. On je podsjetio da je upravo nosilac liste Dragan Bogojević kazao da ne može da preuzme odgovornost za vođenje grada zbog rascjepa i kontinuiranog javnog sukoba u Pozitivnoj.

"Nakon rascjepa u samom toku pregovora Pozitivna je nestabilan politički konstituent koalicije ELP da bi se garantovala profesionalna i kvalitetna lokalna uprava. Za takvu upravu je potrebna je politička stabilnost kako bi ona bila bolja od odlazeće i ispunila obećanja iz predizbornog perioda, a nakon otvorenog rascjepa i dijeljenja u vrhu Pozitivne ovo nije ozbiljno očekivati što je i nosilac liste iskazao i prepoznao", kazao je Suhih.

Iako je ranije kazao da ne može biti gradonačelnik zbog sukoba u Pozitivnoj Bogojević je kasnije pojasnio da će zadržati odbornički mandat, ali da neće biti prepreka daljim pregovorima. Predstavnici DF-a i SNP-a su nakon toga pozvali SDP da nastavi pregovore o formiranju manjinske vlasti sa opozicijom.

Politički direktor Pozitivne Srđan Perić smatra da socijaldemokrate pokušavaju da pobjegnu od takvog dogovora, prebacujući odgovornost na Pozitivnu. On je kazao da je Pozitivna, i pored unutarstranačkih sukoba, jedinstvena o formiranju vlasti u Podgorici. “Sve ostalo je iznalaženje razloga i, moram reći, neuvjerljivo traženje alibija da se to ne učini”, kazao je Perić navodeći da su opozicione partije podržale koncept nestranačkog gradonačelnika, profesionalne i stručne uprave. “Što se tiče Pozitivne svi preduslovi postoje, jer će njena dva odbornika podržati bilo kojeg kandidata za gradonačelnika koga podrže ELP, SNP i DF”.

Dok odbornik Socijalističke narodne partije (SNP) u Podgorici Vladimir Vujović upozorava da unutrašnji problemi u Pozitivnoj ne mogu biti ozbiljan alibi za prekid pregovora sa opozicijom, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring Zlatko Vujović tvrdi da razlog za prekid pregovora ne može biti ni Bogojevićevo odustajanje od gradonačelničke funkcije.

Socijaldemokrate su, smatra on, pokazale sklonost naglim zaokretima. On tvrdi da lider Ranko Krivokapić nema podršku za koaliciju sa opozicijom, ali ni snagu da napravi koaliciju sa DPS-om.

"Oni su dva puta vodili pregovore oko konstituisanja vladajuće većine, i oba puta ih prekinuli u trenutku kada su potencijalni koalicioni partneri bili spremni da povjeruju da je dogovor postignut", kazao je Vujović, navodeći da za SDP više nije dobar savez sa opozicijom ili DPS-om, ali ni vanredni izbori.

"Napravili su previše poteza koji su narušili povjerenje sadašnjih, ali potencijalnih partnera, kao i birača i šire javnosti. Pred SDP-om je težak period u kome treba da izaberu najmanje loše rješenje. No, da bi to mogli da učine moraju se usaglasiti oko daljeg razvojnog puta partije. Da li u koaliciji sa DPS-om ili u koaliciji sa opozicionim partijama, jer od 'trećeg puta' nije ostalo ništa", smatra Vujović.

Galerija

Bonus video: